Hlavní obsah

Kvitová a český národ? Jsou velmi proti mému lidu, zuří ruská tenisová hvězda

Bývala druhou hráčkou planety, tenisový svět se jí na nejslavnějších kolbištích klaněl nejvíce, když ovládla v roce 2004 US Open a o pět let později i Roland Garros. Dnes už sedmatřicetiletá Světlana Kuzněcovová sleduje dění na světových kurtech jen z pozice fanynky. A pořádně ji vytočila slova Petry Kvitové, která se zasazuje o neúčast ruských tenistů na olympijských hrách. "Je jasné, že Češi jsou proti ruskému lidu," zuří Ruska.

Foto: Geoff Burke-USA TODAY Sports, Reuters

Gesto Petry Kvitové ve finále turnaje v Miami s Jelenou Rybakinovou.

Článek

Fantastické tažení Petry Kvitové turnajem v Miami korunované finálovým triumfem nad Rybakinovou rezonovalo tenisovým světem ještě několik dní. Úplně jinému tématu než forhendům a bekhendům české šampionky se však věnovala bývalá ruská hvězda Světlana Kuzněcovová.

Tenistku, která ukončila kariéru před třemi lety, pořádně vytočila slova Petry Kvitové, která se během turnaji v Miami jasně vymezila proti účasti ruských a běloruských tenistů na blížících se olympijských v Paříži.

"Podle mého názoru by neměli startovat ani na olympiádě. V tomhle jsem spíše na ukrajinské straně. Cítím to tak, že olympijské hry jsou tu proto, že nechceme na světě válku. Takže to mi dělá starost. A opravdu jsem ocenila, když je Wimbledon loni nepozval," řekla dvojnásobná wimbledonská šampionka.

Kvitová tak reagovala na názor Mezinárodního olympijského výboru, který doporučil účast ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách. "Můj postoj je samozřejmě stále jasný, jsem proti válce a více mi záleží na lidech a hráčích z Ukrajiny," potvrdila Kvitová.

S tvrdou kritikou nejen Kvitové, ale Česka obecně vzápětí přispěchala právě Kuzněcovová. "Je naprosto jasné, že Česko je proti ruskému lidu. Funguje tady propaganda a rusofobie. Já jsem ale přesvědčená o tom, že by sportovci neměli být do těchto věcí zatahováni. Oni přece jen hrají tenis," hájila svou vlast bývalá elitní hráčka.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá ruská tenistka Světlana Kuzněcovová

Proti válce se z ruských tenistů a tenistek v minulosti jasně vymezili například Andrej Rubljov či Darja Kasatkinová, která v této souvislosti dokonce zvažuje změnu občanství.

Reklama

Související témata:
Světlana Kuzněcovová