Hlavní obsah

Tsitsipas - Lehečka 4:6, 6:4, 6:2Lehečkovo tažení uťal slavný Řek. Sakkariová v Petrohradu zastavila přemožitelku českých tenistek

Tažení tenisty Jiřího Lehečky turnajem v Rotterdamu při debutu na okruhu ATP skončilo v semifinále. Se Stefanosem Tsitsipasem prohrál 6:4, 4:6, 2:6. Řecká tenista Maria Sakkariová porazila na turnaji v Petrohradu přemožitelku Petry Kvitové a Terezy Martincové Irinu Beguovou z Rumunska a postoupila do finále. Nejvýše nasazená hráčka a světová sedmička se na postup nadřela, soupeřku z šesté desítky žebříčku (56.) vyřadila až po více než tříhodinovém boji a výhře 6:4, 6:7, 6:4. V nedělním finále se utká s vítězkou duelu mezi Lotyškou Jelenou Ostapenkovou a Estonkou Anett Konteveitovou.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Tažení tenisty Jiřího Lehečky turnajem v Rotterdamu při debutu na okruhu ATP skončilo v semifinále.

Článek

Už účastí v semifinále se Lehečka posune do pozice české jedničky a poprvé v kariéře se v žebříčku ATP dostane do první stovky. V novém vydání by měl poskočit z aktuálního 137. místa na 95. pozici.

Proti světové čtyřce předvedl Lehečka opět agresivní hru, díky níž při premiéře v hlavní soutěži turnaje ATP Tour získal v úvodním kole skalp světové dvanáctky Denise Shapovalova. V prvním setu soupeři sebral podání hned ve třetím gamu, další dvě šance na brejk v následujících hrách pak už sice nevyužil, při svém podání ale za 37 minut proměnil setbol.

"Vážně mě hodně tlačil. Nevěděl jsem, co čekat, a snažil jsem se přečíst jeho hru. Po prvním servisu hrál neuvěřitelně dobře, tlačil a útočil, jak jsem snad ještě nezažil. Musel jsem se udržet v zápase a nakonec jsem dokázal přežít," složil Tsitsipas poklonu soupeři.

Vyrovnanou bitvu se favorizovaným Tsitsipasem sváděl i ve druhé sadě, o niž přišel až ztrátou podání v desátém gamu. Řek si pohodu přenesl i do rozhodujícího setu, v němž se po dalším brejku ujal vedení 3:0 a náskok už nepustil. První mečbol proměnil při podání českého hráče, který se v Rotterdamu dostal do semifinále jako nejníže postavený tenista od roku 1995. Tehdy si na turnaji o postup do finále zahrál 225. hráč žebříčku Omar Camporese.

Sakkariová pomstila Češky

Sakkariová i Beguová poprvé na turnaji ztratily set a ten rozhodující vyhrála řecká favoritka po festivalu ztracených podání. Loňská semifinalistka French Open a US Open v něm prohrávala 0:2 a servis nevyužila celkem třikrát. Beguová ale umožnila soupeřce ještě o brejk víc a v desáté hře už se jí návrat do zápasu nepodařil, přestože odvrátila dva mečboly a sama měla brejkbol. Sakkariová bude v neděli bojovat o druhý titul v kariéře.

Tenisový turnaj mužů v Rotterdamu (tvrdý povrch, dotace 1 349 070 eur):
Dvouhra - semifinále:
Tsitsipas (1-Řec.) - Lehečka (ČR) 4:6, 6:4, 6:2
Auger-Aliassime (3-Kan.) - Rubljov (2-Rus.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:2
Tenisový turnaj žen v Petrohradu (tvrdý povrch, dotace 703.580 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Sakkariová (1-Řec.) - Beguová (Rum.) 6:4, 6:7 (4:7), 6:4.
Tenisový turnaj mužů v Buenos Aires (antuka, dotace 686 700 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Schwartzman (2-Arg.) - F. Cerúndolo (Arg.) 3:6, 6:2, 7:5
Ruud (1-Nor.) - Delbonis (6-Arg.) 6:3, 6:3
Související témata: