Hlavní obsah

Macháč se nebojí: Chceme si zahrát proti Djokovičovi!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho přítelkyni už sezona skončila. Tenistka Kateřina Siniaková postuje na Instagram podivuhodné fotky z dovolené na pláži, Tomáše Macháče ale ještě čeká těžká šichta v Málaze. Aktuálně 78. hráč světového žebříčku má v českých daviscupových plánech zásadní roli.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Tomáš Macháč na tréninku

Článek

Málaga (od našeho zpravodaje) - „Na jednu stranu si nemůžu odpočinout, ale my jsme všichni strašně rádi, že tu hrajeme mezi nejlepšími osmi týmy světa,“ popisoval Macháč aktuální rozpoložení v české výpravě, která překvapila už postupem z kvalifikačního turnaje ve Valencii. Středeční duel s Australany ovšem nehodlá považovat za strop svých možností.

„Soupeř je silný, mají výbornou jedničku (Alexe de Minaura), ale my měli taky dobré sezony a kdyby se podařil uhrát první bod, tak je tu šance,“ říká Macháč, na kterého bude navalena odpovědnost souboj s Australany rozjet. Překvapení se v české nominaci čekat nedají. „Tomáš s Jirkou Lehečkou mě nikdy nezklamali,“ přitakal kapitán Jaroslav Navrátil.

Před necelými šesti týdny slavil Macháč 23. narozeniny. A také si užíval průlom mezi tenisty nejlepší světové stovky, na kterou už pár let herně měl. Jenže ho brzdilo zdraví. Po Valencii, kde zařídil dva body z dvouher a jeden ve čtyřhře, se ho však forma držela jak helvétská víra.

Z Francie se vracel se dvěma triumfy na challengerech jako ‚Vévoda orleánský‘. A v dalších týdnech zaujal taky jasnou výhrou nad grandslamovým šampionem Stanem Wawrinkou ve Stockholmu nebo naprosto vyrovnaným soubojem se světovou šestkou Steafanosem Tsitsipasem ve Vídni.

„Po úspěšných pěti týdnech ale přišla stopka, bohužel jsem byl nemocný,“ vysvětloval svou skreč na turnaji v Helsinkách. „Člověku to nepřidá. Ale aspoň jsem měl prostor si odpočinout,“ nechtěl si Macháč přidělávat starosti. Stejně jako další členové českého týmu považuje totiž Davis Cup za ‚svatou‘ soutěž. I vzhledem k fantastické tradici, jakou v českém prostředí má.

„Když jsem se dřív díval na zápasy Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha, tak jsme měli doma jednu z nejlepších atmosfér,“ tvrdil Macháč. I když se nyní finále hraje jako turnajové play off na neutrální půdě, nebojí se mrtvé atmosféry. Podle pořadatelů lístky z předprodeje do jedenáctitisícové haly docela solidně mizely. „A taky máme jednu nejlepších fanouškovských základen. Možná vůbec tu nejlepší,“ věří v podporu českých diváků přímo v hledišti.

Největším lákadlem pro španělské příznivce, jejichž tenisty vyřadili Češi ve Valencii, bude ale start finalistů nedávného Turnaje mistrů Novaka Djokoviče a Jannika Sinnera. „Tihle hráči fanoušky určitě do haly dostanou. A my se budeme snažit, abychom si zahráli proti Srbsku, nebo Itálii,“ prohlásil Macháč.

Odvážný plán. V turnajovém pavouku by totiž po případném vítězství nad Austrálií šli Češi na lepšího z dvojice Kanada-Finsko. Na Djokoviče, či Sinnera by tak mohli narazit až v nedělním finále…

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.