Hlavní obsah

Mladíci z Prostějova nemohli uvěřit, že Davis cup vyhráli. Triumf si touží zopakovat i mezi seniory

Aktualizováno

Když šestnáctiletí prostějovští tenisté Jan Kumstát a Maxim Mrva v neděli ve španělské Córdobě společně s přerovským Martinem Doskočilem přebírali medaile za vítězství v juniorském Davis Cupu poté, co ve finále porazili Itálii 2:1 na zápasy, stále ještě nevěřili, že prestižní soutěž vyhráli. Vše si začali uvědomovat až později.

Foto: Sport.cz

Čeští vítězové z Davis Cup Junior

Článek

A není divu. Naposledy se junioři z České republiky radovali z titulu v Davis Cupu v roce 2017. Tehdy dokázali Dalibor Svrčina, Jonáš Forejtek a Andrew Paulson dokráčet do finále, v němž porazili USA už po dvouhrách. Letos o prvenství rozhodla až čtyřhra.

„Na kurtu jsem to bral normálně. Prostě jen tak, že jsme vyhráli. Až večer, když jsem si otevřel mobil a četl spoustu gratulací, mi došlo, že jsme asi opravdu něco dokázali. Pocit po posledním míčku byl ale samozřejmě báječný,“ řekl v pátek už v rodném Prostějově novinářům Mrva. „Po závěrečné čtyřhře jsem tomu nemohl uvěřit. Všechno jsem začal chápat, až doma. Pochopil jsem, že je to neskutečný úspěch,“ doplnil parťáka Kumstát.

Čeští mladíci v základní skupině porazili Nizozemsko (3:0), Maroko (3:0) a Brazílii (3:0), ve čtvrtfinále vyřadili Velkou Británii (2:0) a v semifinále Španělsko (2:1). Finálové klání zahájil Kumstát prohrou s Andreou De Marchim 6:4, 7:6(5). Ve druhém singlu sice Mrva ztratil úvodní sadu s Federicem Cinou, ale nakonec zápas otočil a po výhře 3:6, 6:3, 6:2 srovnal na 1:1. V závěrečném deblu pak Mrva s Kumstátem zdolali Cina s De Marchim 6:4, 6:4.

„Úžasný a zasloužený úspěch! Už jsme tam však jeli s tím, že můžeme vyhrát. Povedlo se a jsme za to neskutečně rádi,“ prohlásil Mrva. Před klíčovou čtyřhrou, zápasem o všechno, nervozitu necítil. „Naopak, byl jsem docela klidný, po výhře v singlu uvolněný a vnímal jsem podporu ze všech stran, což bylo pro mě důležité“ podotkl. „Se mnou to přece jen dost lomcovalo. Přesto jsem ale věřil, že to dáme. Celkově byl finálový duel nejtěžší ze všech. S Italy jsme totiž předtím dvakrát prohráli,“ odkryl své pocity Kumstát.

Oslavy byly podle něj zatím skromné a s ohledem na věk samozřejmě bez alkoholu. „Dali jsme si jen vítězný mekáč. Pak něco i doma s rodinou. Nic však speciálního,“ přiblížil. „Já dostal sushi. Volal jsem domů, že bych to rád a brácha mi to koupil. Za to mu děkuji. Možná ale ještě něco provedeme. Určitě ale střídmě,“ hlásil Mrva.

Už ve čtvrtek cestuje do Mexika a poté ho čekají turnaje i v USA. Na světovém žebříčku je třicátý a chtěl by se o něco posunout. „Po návratu ze zámoří si zahraji ještě extraligu a pak se již budu připravovat na Australian open, kde se začíná na začátku příštího roku. Myslím, že když zahraji dobře, mohu dojít daleko, klidně i vyhrát. Musím být ale v pohodě mentálně i kondičně a to není tak jednoduché,“ zdůraznil.

Doufá, že příští sezóna bude lepší, než ta, co je pomalu u konce. „Měl jsem to nahoru, dolů, i kvůli zraněním. Trápilo mě levé zápěstí, nemohl jsem vůbec švihat bekhend. Pak jsem si natrhl mezižeberní sval, zvrtl kotník, zkrátka pořád něco. Teď už se ale cítím dobře, mohu hrát na sto procent,“ pochvaluje si.

Na Austrálii cílí i Kumstát. Připravovat se ale bude výhradně v Prostějově a na rozdíl od oddílového parťáka je s uplynulým rokem spokojený. „Uhrál jsem své první dvě finále na turnajích ITF,“ pochvaluje si tenista, jemuž na světovém juniorském žebříčku patří pětašedesáté místo.

Oba by si v budoucnu rádi zahráli Davis Cup i v seniorském týmu. „Snad ho jednou i vyhrajeme,“ nastínil smělé plány Kumstát. „Třeba už o nás odpovědní lidé vědí. Zatím jsem sice dostal pár sms zpráv jen od holek, co hrají Fed cup, ale věřím, že i muži náš úspěch zaregistrovali,“ uvedl se smíchem Mrva s tím, že Davis cup dospělých by si chtěl zahrát už za dva roky. „V osmnácti tam debutovat by bylo super,“ zasnil se.

Pár startů na seniorských turnajích už na svém kontě má v kategorii future. „Hrál jsem je docela dobře, mám i nějaké body v žebříčku ATP. Je to pro mě jakýsi relax, lepší než hrát za juniory, kde je na mě hrozný tlak,“ dodal.

Související témata:
  6 : 4, 3 : 6, 2 : 6 Ka. Plíšková - Boulterová 6 : 4, 3 : 6, 2 : 6 konec
20240616T18 : 00:00+0200
Ka. Plíšková vs. Boulterová
Ka. Plíšková vs. Boulterová
Ka. Plíšková
Boulterová
  6 : 7, 6 : 1, 6 : 4 Ka. Plíšková - Parryová 6 : 7, 6 : 1, 6 : 4 konec
20240616T11 : 00:00+0200
Ka. Plíšková vs. Parryová
Ka. Plíšková vs. Parryová
Ka. Plíšková
Parryová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.