Hlavní obsah

Navrátilová porazila rakovinu. Bála se, že se nedožije příštích Vánoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenisová legenda Martina Navrátilová vybojovala další velké vítězství. Dokázala porazit rakovinu, kterou jí lékaři odhalili na konci minulého roku v prsu a hrtanu. Skvělou zprávu oznámila pražská rodačka v emotivním televizním rozhovoru s Piersem Morganem. V něm mimo jiné uvedla, že se bála, že se „nedožije příštích Vánoc" a že boj s nemocí pro ni byla „nejtěžší věc v životě".

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenisová legenda Martina Navrátilová porazila rakovinu.

Článek

66leté bývalé tenisové šampionce diagnostikovali oba nádory poté, co se jí v listopadu objevilo zduření lymfatické uzliny na krku. Vítězka 59 grandslamových titulů (z toho 18 ve dvouhře) oznámila veřejnosti svoje onemocnění na začátku roku.

„Je to dvojitá rána, ale léčba je možná. Doufám v příznivý výsledek. Budu bojovat, jak to jen půjde," uvedla tehdy s tím, že prognóza na uzdravení vypadá nadějně. S rakovinou prsu už se dokázala úspěšně vypořádat i dříve v roce 2010.

Další kolo boje se zákeřnou chorobou pro ni nicméně bylo mimořádně náročnou výzvou. „Kdo má dvě rakoviny najednou? Nikdy jsem nezůstala za očekáváním, ale tohle už začíná být absurdní," posteskla si nad další těžkou zkouškou. „Byla jsem v totální panice. Nějaké tři dny jsem přemýšlela o tom, že se možná nedožiju příštích Vánoc," prozradila.

„Ale něco vzdát, přestat bojovat, to pro mě nikdy nebyla možnost. Musíte se s tím poprat. Zabalit to, to není v mojí DNA," uvedla.

Navrátilovou podle jejích slov čekají poslední dva týdny radioterapie a tím by měla její léčba definitivně skončit. „Pak bych s tím měla být definitivně hotova. Podle toho, co lékaři zjistili, jsem už bez rakoviny," ujistila.

Během léčby prý na ni nejvíce dolehl moment, kdy sestřičky v nemocnici pustily píseň od Eltona Johna „I'm Still Standing", kterou jí slavný britský zpěvák věnoval na koncertě v Paříži během French Open 1980. Tentokrát ji prý píseň dohnala k slzám.

Navrátilová také přiznala, že zpráva o onemocnění rakovinou odložila plány na adopci dítěte s její manželkou Julií Lemigovovou.

Reklama