Hlavní obsah

Navrátilová stojí za ruskými tenisty: Pochopte to, nemohou protestovat, mají strach!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragédie ukrajinského národa, který už více než tři týdny čelí ruské agresi, zatím nebere konce. Na největší stát světa se tak valí řada sankcí. Pozadu nezůstal ani sport. Prakticky veškeré asociace vyloučily ruské sportovce ze svých akcí. Jednou z mála, která tak do této doby neučinila, je ta tenisová. Pochopení pro Medveděva a spol. však vyjádřila jedna z největších legend bílého sportu Martina Navrátilová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenisová legenda Martina Navrátilová.

Článek

Za jmény ruských tenistů jejich vlajku nenajdete, stejně tak mohou zapomenout na účast v Davisově poháru či Billie Jean Cupu. Tím však jejich omezení končí. Ruští hráči a hráčky mohou nadále hrát na všech světových turnajích, včetně těch grandslamových.

A to řadě tenistů, a pochopitelně nejvíce těm z Ukrajiny, vadí. "Vždyť to není žádné tajemství, co se děje. Všichni vědí, kdo koho napadl, kdo koho bombarduje. Je to naprosto jasné, a nejde zůstat neutrální. Někteří ruští tenisté říkají: Konec válce. Ale co to znamená? Nikdo z nich nepřišel a neřekl mi, že je mu líto, co jeho země provádí na Ukrajině," říkala Ukrajinka Marta Kosťuková.

Její slavnější krajanka Elina Svitolinová dokonce na turnaji v mexickém Monterrey původně odmítla proti své ruské soupeřce nastoupit.

Pochopení pro Medveděva a spol., kteří opakovaně vyzývají k ukončení bojů, však vyjádřila legendární Martina Navrátilová. "Je nutné si uvědomit, že oni ani nemohou nahlas protestovat. Mají strach a obavy o své rodiny," říká rodačka z Prahy.

A osmnáctinásobná grandslamová šampionka pokračuje.. „Vždyť oni mohou dostat až 15 let vězení za to, pokud by o válce mluvili. Je jasné, že trpí především Ukrajinci, ale sportovci Ruska a Běloruska budou zase obětmi v případ, když je nenecháme hrát. Netrestejme je."

Foto: Repro Eurosport 2

Ruský tenista Andrej Rubljov píše na objektiv kamery protiválečný vzkaz.

„Pamatuji si, jak jsem jako juniorka hrála proti ruské soupeřce. Dobře si vzpomínám, jak to bylo emocionálně těžké. Když se mi jí podařilo porazit, potřásla jsem jí rukou a řekla: ´Vaše tanky nás nikdy neporazí´. Takže chápu, jak se ukrajinští tenisté cítí, když hrají proti ruským soupeřům," dodala česká legenda pro New York Times v připomínce ruské invaze do Československa v roce 1968.

Měli by být ruští hráči a hráčky vyloučeni ze všech mezinárodních tenisových akcí?
ano
72,5 %
ne
27,5 %
Celkem hlasovalo 18300 čtenářů.

Reklama

Související témata: