Hlavní obsah

Legendární Navrátilová se vyjádřila k transgenderovým sportovcům

Tenisová legenda Martina Navrátilová se vyjádřila k ožehavé tématice transgenderových sportovců. Držitelka 59 grandslamových titulů zkritizovala počínání Mezinárodního olympijského výboru, který podle ní nedělá dostatek pro to, aby sportovci, kteří se rozhodli pro změnu pohlaví, byli do světového sportu co nejrychleji začleněni. Podle Čechoameričanky MOV přehodil odpovědnost na jednotlivé sportovní federace. Nedávné rozhodnutí Mezinárodní plavecké federace, která jako první zavedla samostatnou transgenderovou kategorii, Navrátilová vítá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenisová legenda Martina Navrátilová.

Článek

"Jak mohou jednotlivé federace ve svých zemích stanovovat vlastní odlišná pravidla? Musí provést výzkum a zavést to do praxe. To stojí peníze, přijít jak na to. To se nedá," řekla Navrátilová listu The Australian.

Nedělní rozhodnutí Mezinárodní plavecké federace, která se jako první rozhodla zavést samostatnou kategorii pro transgenderové sportovce, známá průkopnice za práva homosexuálů považuje za dobrý impulz.

"Byla to taková zvrácená situace... Vypořádat se s tím museli transgenderoví sportovci," uvedla pětašedesátiletá rodačka z Československa, která po emigraci reprezentovala USA. "Biologie znamená ve sportu ten největší rozdíl. FINA je první velká organizace, která vsadila vše na férovost a možná se pokusí zapojit co nejvíce lidí. Ale férovost má být na prvním místě," uvedla Navrátilová, kterou během kariéry vedla Renée Richardsová, která změnila mužské na ženské pohlaví.

FINA zapojila přední vědce do pracovní skupiny, která měla za úkol sestavit pravidla pro účast transgenderových osob v elitních závodech. Aby mohly startovat v ženské kategorii, musí podstoupit změnu pohlaví do 12 let. Podle některých kritických hlasů však stále chybí dostatek studií o dopadu změny pohlaví na fyzickou výkonnost.

Navrátilová v minulosti starty lidí po změně pohlaví v ženských soutěžích kritizovala. Před třemi roky kvůli tomu přišla o post ambasadorky organizace Athlete Ally, která podporuje osoby LGBTQI+ ve sportu.

Reklama