Hlavní obsah

Šéf Světové atletiky Coe ocenil omezení startu transgenderových plavkyň

Šéf Světové atletiky (WA) Sebastian Coe ocenil nedělní rozhodnutí Mezinárodní plavecké federace (FINA), jež zakázala v ženských závodech start transgenderových sportovců a navrhla pro ně zavést zvláštní kategorii "open". Jak WA, tak fotbalová federace FIFA hodlají přezkoumat svá vlastní pravidla týkající se účasti sportovců po změně pohlaví.

Foto: Jan Kucharčík

Sebastian Coe na archivním snímku při návštěvě Zlaté tretry.

Článek

"Máme tu mezinárodní federaci, která uplatňuje své právo stanovit pravidla, jež jsou v nejlepším zájmu jejího sportu. A takhle by to mělo být. Vždy jsme měli názor, že biologie je důležitější než pohlaví, a podle toho budeme pokračovat v přezkoumávání našich pravidel. Budeme spoléhat na vědu," řekl BBC Coe k rozhodnutí FINA, které kritizovali obhájci práv trans lidí.

FINA odsouhlasila, že plavkyně, jež se narodily jako muži, budou moci startovat v ženských soutěžích pouze v případě, že neprošly částí chlapecké puberty. Světová atletika aktuálně omezuje start pro transgenderové sportovkyně a sportovkyně s odlišným sexuálním vývojem v některých ženských běžeckých disciplínách na základě množství testosteronu, jenž nesmí překročit hranici pět nanomolů na litr krve.

"Budeme pokračovat ve výzkumu a přispívat k rostoucímu souboru důkazů, že testosteron je určujícím činitelem výkonu. Na konec roku máme naplánovánu diskuzi o našich pravidlech v rámci zasedání rady," uvedl šéf WA Coe.

Mluvčí fotbalové FIFA řekl agentuře Reuters, že federace aktuálně možnost nových pravidel konzultuje. "Diskutujeme o tom s experty. Pokud by bylo potřeba vyřešit nějaký případ před zavedením nových regulí, budeme se jím zabývat jednotlivě," uvedl mluvčí FIFA s tím, že federace sbírá názory odborníků z lékařského, právního, vědeckého a výkonnostního prostředí a od expertů na lidská práva.

Reklama

Související témata: