Hlavní obsah

Ničila sny sester Williamsových a měla vládnout světu. Tenisová superstar se topí v bažině zmaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se 11. červenec roku 2015, když jednadvacetiletá Španělka Garbiňe Muguruzaová trápila ve finále Wimbledonu slavnou Serenu Williamsovou. Na titul to ještě nestačilo, už v té době ale bylo jasné, že na tenisovém nebi začíná zářit nová hvězda. O rok později už nad hlavu zvedla pohár Suzanne Lenglenové za triumf na French Open, v další sezoně přidala titul ve Wimbledonu. Kariéra rodačky z Venezuely však v posledních měsících nabrala úplně jiný směr...

Foto: Profimedia.cz

Garbiňe Muguruzaová prožívá mizerné tenisové období

Článek

Když 11. září roku 2017 vyšel nový aktualizovaný žebříček ženské dvouhry, na prvním místě se poprvé v kariéře vyhřívala čerstvá wimbledonská šampionka Garbiňe Muguruzaová. Rodačka z venezuelského Caracasu shlížela z tenisového trůnu na své poddané s jasným úmyslem své místo jen tak neopustit.

Měla k tomu všechny předpoklady. Věk, sebevědomí, agresivní hru i podporu fanoušků. Byla jedinou tenistkou, které se podařilo ve finále grandslamů porazit obě slavné sestry Williamsovy. Ve finále French Open 2016 řádění mladé Španělky nejdříve odnesla Serena (7:5, 6:4), ve Wimbledonu 2017 pak starší Venus (7:5, 6:0).

A že to nebyla náhoda, potvrdily následující měsíce. O rok později si Muguruzaová zahrála semifinále Roland Garros, před dvěma lety neúspěšně bojovala o třetí grandslamový titul na Australian Open, kde podlehla Sofii Keninové.

V sezoně 2021 se jí na grandslamech na její poměry příliš nedařilo, když jejím maximem byly dvě osmifinálové účasti na Australian Open a ve Flushing Meadows, vše však vynahradily tři turnajové tituly v Dubaji, Chicagu, ale hlavně na Turnaji mistryň v mexické Guadalajaře.

A smělé ambice měla milovnice akčních filmů i před začátkem sezony minulé. "Byla jsem světovou jedničkou, toho jsem již dosáhla. Ale chci ten pocit zažít znovu. Když se to ale nepovede, nic se neděje. Důležitější je vyhrávat turnaje, získávat trofeje. Na ty si můžu sáhnout," měla Španělka o prioritách jasno.

Přesně od toho okamžiku se ale začal psát příběh tenistky hrající pod stejným jménem, ale s úplně jinými výsledky. Sezona 2022 se stala pro ambiciózní Španělku skutečnou noční můrou.

Do loňské sezony vstupovala z pozice světové trojky a jako držitelka deseti turnajových vavřínů. V roce 2022 nastoupila do 17 turnajů, na sedmi skončila hned v prvním kole a ani zápasová bilance 12 výher oproti sedmnácti porážkám jí radost dělat nemůže. Jejím maximem bylo čtvrtfinále v Kataru, více jak dva zápasy v řadě vyhrát nedokázala.

A letos? V Adelaide skončila v prvním kole, stejně se jí vedlo i na dalším turnaji v Austrálii, na Australian Open dohrála také na první soupeřce a na posledním turnaji v Lyonu šla blahopřát k pohodovému postupu do druhého kola mladé Češce Lindě Noskové.

V žebříčku tak dvojnásobné grandslamové šampionce a vítězce deseti turnajů na okruhu patří až 82. místo. A zatím nepomáhá ani léčba v podobě bývalé koučky Karolíny Plíškové a španělské legendy Conchity Martínezové. Zda se ještě dokáže devětadvacetiletá bývalá královna zvednout či pomalu opustí tenisové výsluní, ukáží následující měsíce.

GARBIŇE MUGURUZAOVÁ
narozena:8.10. 1993 v Caranasu (Venezuela)
na žebříčku:83.
nejlepší umístění:1. (11. září 2017)
vyhraných turnajů:10
grandslamových titulů:2x (French Open 2016, Wimbledon 2017)
zápasová bilance od ledna 202212 výher / 21 proher
Prize Money:24 810 704 dolarů

Reklama

Související témata: