Hlavní obsah

O tomhle bys neměl mluvit. Španělská sportovní legenda moralizuje Nadala

Tleskala mu Paříž i celý tenisový svět. Rafael Nadal i přes obrovské zdravotní problémy před necelými dvěma týdny znovu ovládl Roland Garros a vyhrál tak i druhý grandslam sezony. Bezprostředně po triumfu podrobně popsal, jakými neduhy trpí a jak je hodlá řešit. Právě za slova o bolestech a zdravotních potížích ho nyní trochu překvapivě kritizuje jeho slavný krajan.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Rafael Nadal při focení s trofejí pro vítěze Roland Garros. Tuhle scénu si užívá už počtrnácté.

Článek

22násobný grandslamový šampion si po triumfu v Paříži přiznal, že celý turnaj mohl absolvovat jen díky umrtvující injekci do nervu v chodidle a hrál tak na necitlivé noze. Antukový král trpí totiž tzv. Müller-Weissovým syndromem, kvůli kterému má chronické bolesti.

Následně uvedl, že podstoupí řadu zákroků, které by mu měly od chronických bolestí chodidla ulevit.

„Bude tam radiofrekvenční injekce do nervu a pokus o jeho lehké spálení. To by mohlo na delší dobu fungovat. Pokud to zabere, budu v tom pokračovat. Pokud ne, bude to jiný příběh," sdělil na tiskové konferenci šampion, který by se rád zúčastnil i blížícího se Wimbledonu.

Jeho otevřenou zpověď ale nyní napadá v médiích jeho krajan, elitní mílař 80. let José Luis González.

„Nesouhlasím s Nadalem, že tak často mluví o svých zraněních," uvedl pro ABC stříbrný medailista z běhu na 1500 metrů na atletickém MS v Římě a pětinásobný halový mistr Evropy.

„Myslím, že je špatně, když sportovec otevřeně před veřejností hovoří o nemocech, protože se tím pasujete do role oběti. Jako že si děláte záchranou síť pro případ neúspěchu," pokračoval González.

„Pokud se rozhodnete do soutěže jít, musíte vědět, že jste v pozici, že můžete. Když akceptujete takovou výzvu, tak ji akceptujte a nestěžujte si, že máte fyzické problémy," přemítal bývalý atlet.

„Šel jste do toho, že budete bojovat. Tečka. Takové holky v moderní gymnastice mají často mnohem větší zdravotní problémy než Nadal. A nemluví o tom," dodal.

Reklama