Hlavní obsah

Od ponížení k triumfu. Emotivní Djokovič nacpal dceru do poháru, soupeřům vyslal nelítostný vzkaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezonu začal ponižující deportací z Austrálie, ale tenisový rok končí opět jako šampion. Bývalý první tenista světa Novak Djokovič po sedmi letech vybojoval titul na Turnaji mistrů. A po finálovém triumfu nad Norem Casperem Ruudem dal naplno průchod svým emocím. O radost se dělil hlavně se svými dětmi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Novak Djokovič ovládl pošesté Turnaj mistrůVideo: sntv

 
Článek

Djokovič šestým vítězstvím na Turnaji mistrů vyrovnal rekord Rogera Federera a zároveň získal nejtučnější šek v historii tenisových prize money. Jelikož v Turíně vyhrál všechny zápasy, jeho finální odměna tak činí 4 740 300 dolarů (tedy přes 111 milionů korun).

„Měl jsem nervy, ale jsem vděčný, že jsem nakonec zápas doservíroval. Už je to sedm let, co jsem tenhle turnaj naposledy vyhrál. Ale fakt, že jsem tak dlouho čekal, dělá tohle vítězství ještě sladším," zářil Srb bezprostředně po zápase.

Ihned se také šel radovat se svými dětmi Tarou a Stefanem, s nimž se objímal. Dceru následně také posadil do vítězného poháru. S trofejí později v útrobách stadionu zapózoval i po boku legendárného fotbalisty Zlatana Ibrahimovice, který se ho mimochodem dříve zastával, když Djokovičovi nebyly kvůli odmítání očkování proti koronaviru umožněny starty na některých významných turnajích.

„Měl jsem tu manželku a své dvě děti. Sledovaly mě od prvního do posledního míčku. myslím, že je to vůbec poprvé, co jsem tohle zažil. Je to pro mě mimořádné. Jsem moc vděčný, že tu se mnou byly," děkoval své rodině.

Nijak také neskrýval, že cítí velkou úlevu a zadostiučinění po tom, co si v této sezoně prožil. Zejména kvůli neustálé nejistotě, na jakých turnajích bude moct vzhledem ke svému odmítavému postoji k očkování, startovat.

„Samozřejmě jsem teď velmi šťastný vzhledem k cestě, kterou jsem musel během roku absolvovat. A která začala v Austrálii velmi špatně kvůli těm věcem, co se staly. Tohle vítězství je tak ještě cennější vzhledem k tomu, čím jsem si já, moje rodina a můj tým museli projít. Ale cítil jsem, že nejsem sám. Cítil jsem od svých lidí i od celého Srbska velkou podporu," uvedl Djokovič v rozhovoru pro Eurosport.

Pětatřicetiletý šampion dokázal, že navzdory silné nastupující generaci stále dokáže být nejlepší. A nehodlá z toho slevit ani do budoucna.

„Nevím, co pro mě má budoucnost nachystáno. Ale vím, že v hlavě mám pořád velký hlad po dalších trofejích. Chci psát historii tohoto sportu a hrát dál na špičkové úrovni po celém světě a přinášet emoce tenisovým fanouškům," prohlásil rodák z Bělehradu.

I jeho kouč Goran Ivaniševič naznačil, že konkurenti se Djokoviče rozhodně jen tak nezbaví.

„Trénuje ještě tvrději, než když mu bylo 22 let. Proto je pořád tak dobrý a ještě se bude zlepšovat. Vůle neustále trénovat a zlepšovat se, je u něj neskutečná. Navíc se dobře stará o své tělo. V mojí éře jsme končili, když nám bylo 30, 31. To už jste byl starý chlap na odchodu," žasl Ivaniševič.

Reklama