Hlavní obsah

Podporuješ Ukrajinu? Zmiz! Ruské tenistky nechaly vyhodit fanynku z hlediště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během kvalifikačního zápasu dvou ruských tenistek Anny Kalinské a Anastasie Potapovové na turnaji v Cincinnati došlo k bizarnímu momentu. Jedna z hráček prý nechala z hlediště vyvést fanynku, která byla zabalená do velké ukrajinské vlajky. Oficiálním důvodem vykázání prý byla nedovolená velikost vlajky.

Foto: Ella Ling/REX/Shutterstock

Ukrajinská vlajka na tenisové lavičce. Ilustrační foto.

Článek

Ruské duo se o víkendu utkalo v kvalifikačním zápase o postup na prestižní americký podnik v Cincinnati. Kalinská porazila Potapovovou 7:5 a 6:1, ale do hlavní soutěže postoupily nakonec obě tenistky. V jednu chvíli však byl zápas přerušen.

Jedna z žen v hledišti s velkou ukrajinskou vlajkou kolem těla a květinovým věncem na hlavě byla totiž požádána, aby opustila tribunu. Tenisový novinář Ben Rothenberg uvedl, že šlo o místní obyvatelku, která na zápase byla se svým ukrajinským přítelem a akci jen tiše pozorovala.

Umpirová rozhodčí Morgane Laraová se snažila ženu vykázat, přičemž svědci slyšeli, jak jí říká, že není hezké tam sedět s vlajkou, načež jí žena odvětila, že není hezké napadat zemi. Podle Rothenberga pak přišel zásah ochranky na žádost jedné z hráček, které prý vlajka pobuřovala. Strážci se prý nechovali jako gentlemani a vyhrožovali jí, že pokud neodejde, zavolají policii.

Organizátoři turnaje poté pro agenturu Reuters uvedli, že vlajka porušila pravidla kvůli své velikosti. „Podle pravidel, která jsou uvedena na stránkách turnaje, jsou vlajky nebo transparenty větší než 46x46 cm zakázány," řekl mluvčí turnaje. Proto prý byla fanynka požádána, aby vlajku odstranila, poté ji byl znovu umožněn vstup do areálu.

V současné situaci je však toto vysvětlení pravidla přinejmenším diskutabilní. Navzdory rozsáhlým zákazům v jiných sportech, mohou ruští a běloruští tenisté startovat na okruzích WTA a ATP pod neutrálním statusem. Vedení Wimbledonu však toto neumožnilo a obě asociace třetí grandslam sezony potrestaly odebráním bodů do žebříčků.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori