Hlavní obsah

Řekni mi to do očí! Djokovič vypěnil na fanouška. Herně se v Melbourne zatím hledá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to zatím ono, sám to dobře ví. Grandslamový rekordman a první tenista světa Novak Djokovič se na letošním Australian Open herně trápí. Tři a čtvrt hodiny se v zápase druhého kola potýkal s domácím Alexeiem Popyrinem (6:3, 4:6, 7:6, 6:3) a ještě se u toho nechal vytočit fanoušky.

Foto: Asanka Brendon Ratnayake, ČTK/AP

Novak Djokovič slaví v Melbourne postup do 3. kola.

Článek

Když má problémy, nedrží to v sobě a dokáže solidně vypěnit. 24letý Australan o 12 let staršího Srba hodně trápil. „Po většinu zápasu byl lepším hráčem, což je proti Novakovi opravdu bláznivé říkat,“ tvrdil dokonce enfant terrible světového tenisu Nick Kyrgios, který zápas glosoval na Eurosportu. A nebyl daleko od pravdy.

Jenže Djokovič je mistr klíčových momentů a tiebreak třetího setu si zkušeně pohlídal. Ve čtvrté sadě, když už měl situaci víceméně pod kontrolou, ale přišel nečekaný konflikt s jedním z diváků. „Pojď sem a řekni mi to do očí,“ pokřikoval do hlediště.

„Opravdu mě štve, když mě někdo provokuje. Vyzval jsem jednoho kluka, aby mi to řekl do očí, a on se mi pak z dálky omlouval. Najednou mu chyběla odvaha,“ líčil Djokovič v pozápasovém rozhovoru. A postěžoval si na nepříjemnou kulisu.

„Na kurtu jsem cítil hodně smíšené pocity. Nebyla to pro mě ideální atmosféra, ale musíte najít způsob, jak vyhrát, a přijmout okolnosti. Lidé dělali hluk mezi prvním a druhým podáním celý zápas. Je to prostě tak a samozřejmě vás to rozčiluje, ale je potřeba to přijmout a přizpůsobit se,“ tvrdil Djokovič, který jde ve třetí rundě na Argentince Etcheverryho, s nímž má bilanci 2:0.

„Novak vypadal trochu pomaleji než obvykle a snažil se taky rozhýbat zápěstí. Den volna určitě využije a možná si dá jen lehký trénink. Ale on se s problémy vyrovnává výborně, je v tom ze všech nejlepší,“ myslí si Kyrgios.

S diváky měl Djokovič problém i během své loňské melbournské jízdy, kdy ale během celého turnaje ztratil jediný set, navíc ve druhém kole s francouzským kvalifikantem Couacaudem. Letos už prohrál dvě sady…

„Novak upřímně řekl, že je stále pozadu za svou ideální formou a nehraje nejlepší tenis. Je to rozený perfekcionista a chce hrát vždy dokonale,“ podotkl bývalý německý šampion Boris Becker.

Vítěz 24 grandslamů ve dvouhře ale už v minulosti proslul tím, že veškerá protivenství dokázal hodit za hlavu a na konci si všechny konkurenty povodil.

„Určitě se necítím nejlíp, ale už jsem v takové situaci byl mnohokrát a doufám, že si s postupem turnaje vybuduji správné sebevědomí. Na grandslamech je dobré, že máte mezi zápasy den odpočinku, a tak doufám, že se věci budou vyvíjet pozitivním směrem,“ varoval soupeře Djokovič.

Reklama

  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
  Vondroušová - Andrejevová dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová