Hlavní obsah

Sabalenková - Azarenková 6:2, 6:2Sabalenková vyhrála ostravský halový turnaj WTA. Ve dvouhře i ve čtyřhře

Aktualizováno

Tenistka Aryna Sabalenková vyhrála halový turnaj v Ostravě. V prvním běloruském finále na okruhu WTA porazila Viktorii Azarenkovou, která měla ve druhém setu zdravotní problémy, dvakrát 6:2. Dvaadvacetiletá Sabalenková získala sedmý titul v kariéře a letos druhý. V únoru v Dauhá uspěla po finálové výhře nad Petrou Kvitovou. V Ostravě získala z dotace 528 500 dolarů šek na 50 tisíc dolarů, přes 1,14 milionu korun. S Belgičankou Mertensovou pak zdolaly ve finále deblu Dabrowskou a Stefaniovou 6:1, 6:3.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Aryna Sabalenková s trofejí pro vítězku ostravského turnaje.

Článek

"Mám za sebou skvělý týden, jsem nadšená," řekla Sabalenková, jež po mečbolu poslala polibek do nebe pro otce, který zemřel loni v listopadu ve 43 letech.

Bývalá světová jednička Azarenková hrála jubilejní čtyřicáté finále dvouhry v kariéře a vyrovnanou soupeřkou byla krajance jen zpočátku. Od stavu 2:1 dominovala Sabalenková, která hrála odvážněji a v první setu soupeřku přestřílela 16:4 na vítězné údery. První sadu vyhrála Sabalenková po zisku pěti gamů v řadě.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Aryna Sabalenková se raduje z proměněného mečbolu ve finále.

"Prvních šest gamů bylo velmi těžkých, hodně mě tlačila a honila po kurtu. Vydržela jsem soustředěná, abych hrála svoji hru, což je důležité, protože když se začnete soustředit na soupeřku, tak většinou prohrajete," řekla Sabalenková.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Aryna Sabalenková z Běloruska ve finále ostravského turnaje proti krajance Viktorii Azarenkové.

Ve druhém setu se Azarenková za stavu 1:2 nechala ošetřit. Po návratu na kurt působila malátně, oddychovala a pohybovala se pomalu. Utkání ale nevzdala, snažila se hrát riskantně na jeden úder a ještě prorazila Sabalenkové servis na 2:4. Zbylé dvě hry ale získala Sabalenková a třetí mečbol využila přímým bodem z podání.

"Chci všem poděkovat, i Aryně a Ostravě, za skvělý turnaj. Zdravím také svého syna Lea a zůstaňte všichni zdraví," řekla Azarenková při vyhlášení. "Gratuluji Viktorii a doufám, že ti bude už brzy lépe," řekla dvanáctá hráčka světa Azarenkové.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Viktoria Azarenková během finále.

Sabalenková má šanci slavit v Ostravě triumf i ve čtyřhře. V páru s Belgičankou Elise Mertensovou jsou nasazenými jedničkami a ve finále budou hrát proti kanadsko-brazilské dvojici Gabriela Dabrowská, Luisa Stefaniová.

Sabalenková následně v Ostravě zkompletovala double, což se jí podařilo poprvé v kariéře. V páru s Belgičankou Elise Mertensovou potvrdily roli nasazených jedniček a ve finále zdolaly kanadsko-brazilskou dvojici Gabriela Dabrowská, Luisa Stefaniová 6:1 a 6:3. "Byl to pro mě krásný týden, nejlepší v životě," uvedla.

Turnaj J&T Banka Ostrava Open 2020 byl akcí kategorie Premier a v upraveném kalendáři WTA nahradil čínské dějiště Čeng-čou. V době zákazu sportování v Česku kvůli koronaviru dostal turnaj výjimku a konal se bez diváků.

V Antverpách slaví Humbert

Francouz Ugo Humbert získal na turnaji v Antverpách druhý titul na okruhu ATP v kariéře. Ve finále porazil osmého nasazeného Australana Alexe de Minaura za hodinu a 37 minut 6:1, 7:6 a navázal na lednový triumf v Aucklandu.

Dvaadvacetiletý Humbert, jenž v semifinálovém maratonu s Danielem Evansem odvrátil čtyři mečboly, ve finále diktoval útočným stylem tempo zápasu. První sadu získal za 37 minut, druhý set, v němž se hra vyrovnala, vybojoval až v tie-breaku.

V pětileté historii turnaje je Humbert už třetím francouzským vítězem po Richardu Gasquetovi (2016) a Jo-Wilfriedu Tsongovi (2017).

Alexander Zverev se rozjel

Němec Alexander Zverev vyhrál i druhý domácí turnaj v Kolíně nad Rýnem a získal jedinečný double. První nasazený hráč zvládl stejně jako před týdnem ve finále roli největšího favorita, tentokrát proti turnajové dvojce Diegu Schwartzmanovi. Argentinského soupeře porazil 6:2, 6:1 a do sbírky přidal třináctý titul.

Schwartzman v semifinále vyřadil Kanaďana Félixe Augera-Aliassima, jenž hrál finále v Kolíně před týdnem, ani on ale v duelu o titul na Zvereva nestačil. Třiadvacetiletý finalista letošního US Open zvítězil nad semifinalistou Roland Garros za 71 minut.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Německý tenista Alexander Zverev vyhrál i druhý turnaj v Kolíně nad Rýnem a má třináctý titul.

"Ještě před dvěma dny jsem nevěděl, jestli vůbec turnaj dohraju do konce. Jsem rád, že jsem to nevzdal," řekl Zverev, jehož ve čtvrtfinále trápily problémy s kyčlí.

Sedmý hráč světového žebříčku uspěl na domácí půdě v Německu počtvrté. Ke dvěma triumfům z Mnichova z let 2017 a 2018 přidal nyní v rozmezí týdne dva tituly v kolínské Lanxess-Areně. V závěru sezony ještě plánuje start na halovém Masters v Paříži a poté na Turnaji mistrů. O postup do Londýna ještě bojuje i Schwartzman.

Turnaj žen J&T Banka Ostrava Open 2020 (tvrdý povrch, dotace 528 500 dolarů):
Dvouhra - finále:
Sabalenková (3-Běl.) - Azarenková (4-Běl.) 6:2, 6:2
Čtyřhra - finále:
Sabalenková, Mertensová (1-Běl./Belg.) - Dabrowská, Stefaniová (Kan./Braz.) 6:1, 6:3
Turnaj mužů v Antverpách (tvrdý povrch, dotace 472.590 eur):
Dvouhra - finále:
Humbert (Fr.) - De Minaur (8-Austr.) 6:1, 7:6 (7:4).
Čtyřhra - finále:
Venus, Peers (2-N. Zél./Austr.) - Bopanna, Middelkoop (Indie/Niz.) 6:3, 6:4.
Turnaj mužů v Kolíně nad Rýnem (tvrdý povrch, dotace 325 610 eur):
Dvouhra - finále:
A. Zverev (1-Něm.) - Schwartzman (2-Arg.) 6:2, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Klaasen, McLachlan (JAR/Jap.) - Krawietz, Mies (3-Něm.) 6:2, 6:4.

Reklama

Související témata: