Hlavní obsah

Šílená slova ruské tenistky o Ukrajině: Bůh vám nedal mozky. Ukrajinka si na ni počkala v šatně

Již téměř osm měsíců trvá krvavá ruská invaze na Ukrajinu. Tragické osudy obětí zasáhly prakticky celý svět, slova lítosti a podpory pro bránící se zemi pravidelně plní média i televizní vysílání. I samotní ruští sportovci volí opatrné výrazy vymezující se proti válce. Úplně jiným směrem se ale vydala ruská tenistka Anastasia Gasanovová.

Foto: Profimedia.cz

Ruská tenistka Anastasia Gasanovová.

Článek

"Ne válce." S tímto heslem vystupuje většina ruských sportovců při otázkách týkajících se války na Ukrajině. Až na výjimky, jako v případě ruské tenisové jedničky Kasatkinové, se vyjadřují z pochopitelných důvodů obezřetně.

Žádné servítky si ale nebrala 23letá tenistka Anastasia Gasanovová, která na sociálních sítích vyjádřila jasnou podporu ruskému válečnému tažení. "Ukrajincům Bůh zapomněl dát mozek," rozpálilo 154. hráčku světa poničení Kerčského mostu, který spojuje Krym s ruskou federací.

"Ukrajinská armáda zabíjí naše lidi na Krymu jen proto, že mluví rusky. Lidé jsou vražděni kvůli tomu, že si obléknou ruské symboly. Nechápu, že Ukrajinci oslavují poškození Kerčského mostu. Oni chtějí získat Krym a přitom si ho sami sobě ničí? Bůh jim bohužel nedal mozky," psala Gasanovová na sociálních sítích.

Urážlivé výroky nemohly nechat v klidu ukrajinskou tenistku Dajanu Jastremskou, která si na Gasanovovou počkala na turnaji v Kluži v šatně.

"Ptala jsem se jí, jestli to, co napsala, myslí vážně. Řekla, že naprosto. To mě dostalo. Mrzelo ji, že tam zbytečně zemřeli ruští lidé. Tak jsem se jí zeptala, jestli jí není líto dětí zabitých v Mariupolu, Buče či Charkově. Mlčela. Tak jsem jí poslala tam, kam měla jít ruská válečná loď," připomněla Jastremská událost u Hadího ostrova, když byli ukrajinští obránci vyzváni ke kapitulaci.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dayana Yastremska (@dayana_yastremskay)

Ruští a běloruští sportovci byli po invazi vyloučeni prakticky z veškerých kolektivních sportů, tenisté a tenistky kromě týmových soutěží hrát mohou, za svým jménem však nesmějí mít zkratku své země ani vlajku.

Svůj postoj k válce nedávno jasně vyjádřila ukrajinská tenistka Marta Kosťuková, která odmítla po zápase druhého kola US Open podat ruku své soupeřce Bělorusce Viktorii Azarenkové.

Reklama

Související témata: