Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Hrůza z Argentinců nešla. Zápasy na antuce ale našim hráčům chyběly

Daviscupová porážka v Argentině není tragedií, ale nadějné české mladíky přibrzdí, píše ve svém dalším komentáři expert Sport.cz Jan Kukal.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Gustavo Garello

Jiří Lehečka při utkání Davisova poháru proti Argentině.

Článek

"V dlouhé historii Davis Cupu byly pro evropské týmy vždy nejobávanějším losem venku zápasy na argentinské antuce. V minulosti ale měla Argentina mnohem silnější týmy s Vilasem, Clercem, Gaudiem, Nalbandianem a del Potrem. Čekal jsem vyrovnaný boj, spíš jsem byl mírným optimistou, protože jsem věděl, že naši nemají co ztratit a mohou jen získat. Hrůza z Argentinců nešla.

Centrkurt v Buenos Aires byl pro náš tenis dvakrát vstupní branou k zisku salátové mísy. V roce 1980 byl hrdinou Ivan Lendl a v roce 2012 Tomáš Berdych. Současná argentinská jednička a 14. hráč světa Diego Schwartzman je ale v Davis Cupu pouhým papírovým tygrem. Pohárové zápasy mu nechutnají, porazili ho Srb Lajovič, Belgičan Goffin, Kukuškin z Kazachstánu, Němec Struff, dokonce i Bělorus Ostapenkov, který ani nebyl v první tisícovce světového žebříčku.

Schwartzman měl dámské podání

V utkání s Tomášem Macháčem se Schwartzman neměl vůbec chytit. Prohrával 2:6 a 0:2 a "bombardoval" našeho hráče druhým servisem rychlostí okolo 120 km/h, prakticky dámským podáním... Kdyby Macháč nepřijel přímo z halového challengeru na hardcourtu v italském Forli, nebylo by co řešit.

Foto: Gustavo Garello, ČTK/AP

Jiří Lehečka při utkání s Argentincem Sebastiánem Báezem.

Argentinská dvojka Báez v Davis Cupu debutoval a do stavu 5:3 pro Jiřího Lehečku to bylo znát. O týden dřív hrál ale finále na antuce v Santiago de Chile a tak se mu díky větší rozehranosti povedlo zápas otočit.

Oběma našim singlistům chyběla zápasová praxe na antuce. Mohli např. startovat s celým realizačním týmem už na výše zmíněném turnaji v Chile. To se úplně optimálně nabízelo. Zase se potvrdilo, že přechod na antuku není vůbec jednoduchý. Tréninky nejsou totéž co zápas, je potřeba nějaké mače odehrát.

Někdy se mi zdá, že naši hráči, kteří se 'narodili' na antuce, dávají přednost hardcourtovým turnajům. A to v tomhle věku na začátku kariéry je obrovská chyba, protože na antuce se hraje kromě French Open spousta turnajů po Evropě, nemusíte ani tolik cestovat.

Loni byli Češi připraveni lépe

Loni na podzim ve finálové skupině v Innsbrucku byli naši hráči výborně připraveni, mnohem lépe než letos. Macháč porazil Francouze Gasqueta a Brita Evanse. Postup do play off jim unikl jen těsně. Našim nadějným mladým hráčům by se v případě postupu až do podzimního finále hrálo líp i na individuálních turnajích.

Foto: Gustavo Garello, ČTK/AP

Tomáš Macháč při utkání s Argentincem Diegem Schwartzmanem.

I když se výsledek 0:4 zdá jednoznačný, nebylo to tak jasné. Argentinci by po prvním dnu byli rádi i za výsledek 1:1 a našim by se úplně jinak hrála čtyřhra. Ta ale byla zásluhou vynikajícího deblisty Zeballose největším oříškem. Tahle porážka se bere, jako že se to vlastně nedalo vyhrát, ale ztratíte tím rok. A pokud by se prohrálo na podzim v baráži, tak dva... Kluky to přibrzdilo.

Trochu mě překvapilo, že stadion nebyl zdaleka zaplněn. Ale potěšilo mě, že nekorunovaná tenisová královna krásy Gabriela Sabatiniová (ročník 1970), kterou v televizi neustále zabírali, nestárne a vypadá ještě líp než zamlada.

Foto: Gustavo Garello, ČTK/AP

Argentinci Horacio Zeballos (vlevo) a Maximo Gonzalez po zisku třetího bodu proti Česku.

Rok 2022 nezačal pro český tenis nejlépe. Myslím tím i zranění Karolíny Plíškové, dlouhodobou absenci Karolíny Muchové a poraněné zápěstí Petry Kvitové. Ale je to jen start sezony a před námi je spousta turnajů, kde se to může velmi rychle otočit k lepšímu."

Jan Kukal

Tenisový mistr ČSSR, dlouholetý daviscupový reprezentant, později trenér. Jeho spoluhráčem ve čtyřhře býval zejména Jan Kodeš, se kterým hrál i na mezinárodních turnajích. Dosáhli spolu semifinále na French Open 1972 a čtvrtfinále Wimbledonu 1973. S čs. týmem dosáhl vítězství v Poháru federace 1983. Jako kouč spolupracoval s Ivanem Lendlem, Hanou Mandlíkovou, Thomasem Musterem či Jiřím Novákem.

Reklama

Související témata: