Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Snad zase přichází doba bum bum tenisu, Menšík je na něj ideální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen k posledním akcím tenisové sezony, kterými byly finálové turnaje Billie Jean King Cupu v Seville a Davis Cupu v Málaze, se ve svém komentáři vrací expert Sport.cz Jan Kukal.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Menšík je budoucností českého tenisu.

Článek

„Světový tenis se přestěhoval do Španělska. Na rozdíl od nepodařeného finále WTA v mexickém Cancúnu finišovala sezona ATP 2023 ve velkém stylu. Velký ženský tenis se ale nehrál ani na finále BJK Cupu. Na vině byla únava a hlavně totální jet lag tenistek. Po příletu z Masters obdivuhodně nastoupily naše hráčky, ale zastavila je v životní formě hrající Kanaďanka Leylah Fernadezová, která porazila nejen nás, ale i překvapivé finalistky z Itálie.

Zajímavé je, že úžasná Billie Jean Kingová zajistila pro ženskou soutěž větší prize money, než mají chlapi v Davis Cupu. Vítězky braly 2,4 milionu dolarů, muži 2,1 milionu. Je to neuvěřitelné, že osmdesátileté Kingové už nestačí parita, ale pro holky chce víc…

Poslední velký mužský turnaj před Masters, který se konal v pařížské hale Bercy, přitom přinesl neuvěřitelný tenis nejvyšší úrovně. Mohl by to být bod zlomu, protože se konečně přišlo na to, že zrychlením povrchu jsou zápasy nejen dramatičtější, ale i  na vyšší úrovni. Už by snad mohla skončit éra zpomalování dvorců. V novém trendu, i když ne tak extrémním, se hrálo i Masters v Turíně a finále Davis Cupu v Málaze. Rychlé dvorce zkracují výměny a trvání zápasů, šetří svaly a hlavně klouby hráčů.

Djokovič, největší a nejslavnější ‚pinkálista‘ všech dob, nejen svým stylem vyhrává skoro všechno, ale opakovaně posílá konkurenci na ortopedické operace (Murray, Federer, Nadal, Wawrinka, Zverev…). Djokovič ovlivnil celou tuto tenisovou generaci, co se marně snažila mu stačit v nekonečných výměnách. A také se během té doby všeobecně snížila úroveň volejů, kterých se hraje málo.

Hrdina finále Davis Cupu Ital Jannik Sinner se svým týmem v čele s Darrenem Cahillem ale zapracoval na hře na síti a ukázal celému světu, jak zdolávat velkého srbského šampiona. Doufám, že zase přichází doba bum bum tenisu, a je skvělé, že na tyto nové časy máme ideální typ hráče v podobě Jakuba Menšíka. Sinner, Ital z jižních Tyrol, v průběhu deseti dnů porazil Djokoviče dvakrát. V Turíně ve skupině a pak v semifinále Davis Cupu, kdy Novakovi odvrátil tři mečboly. Ani při jednom z nich se nepustil do dlouhé výměny a šel si sám pro vítězné body.

Málaga je novým místem na mapě pro velký tenis. Atmosféra na finále Davis Cupu byla úžasná, hala svojí kapacitou v budoucnu nebude stačit. Je také třeba pochválit český tým, který bez ztráty zápasu dominoval na kvalifikaci ve Valencii, kde vyřadil Španěly. Ti se pro jistotu na příští sezonu pojistili volnou kartou, tu získali spolu s finalisty z Austrálie a Italy, kteří na triumf čekali 47 let. Nechápu jen divokou kartu pro Velkou Británii. To nedává smysl, snad ji zaplatila záplava anglických tenistů na Costa del Sol.

Je neuvěřitelné, že před čtyřmi roky se psalo o hluboké krizi českého mužského tenisu. Letos ale cestovalo na finále Davis Cupu naše družstvo s reálnou šancí na celkový titul. Je to zásluha nejen hráčů, ale i všech, co se na tom podíleli, především rodičů a trenérů.

Ve čtvrtfinále servíroval Jiří Lehečka do zápasu s Australanem Alexem de Minaurem a smolnou porážkou se přerušila spanilá jízda z Valencie. Škoda, přišlo mi, že v semifinále s Finy by naši kluci nemohli prohrát. Daviscupový specialista Macháč opět potvrdil svoje kvality a na tvrdém povrchu ještě v soutěži neprohrál. Na jedničce to má Lehečka o mnoho těžší, ale musíme zlepšit kvalitu debla. Adam Pavlásek udělal pokrok, ale potřebujeme sehraný pár, co bude hrát společně více ATP turnajů. Lehečka, který má pro čtyřhru největší dispozice, nestíhá debl hrát. Reálné se mi tak zdají dvě možnosti. Buď by s Pavláskem nastupoval Menšík, který by se díky tomu mohl dál zlepšovat, nebo by stálo za to oslovit Zdeňka Koláře.

Od tenisu si teď všichni odpočinou jen několik týdnů. Už 29. prosince začíná United Cup v Perthu a v Sydney, kde budeme mít silný tým v čele s Lehečkou a Markétou Vondroušovou. Rok 2023 byl pro nás velmi úspěšný. Především máme tři hráčky (Vondroušová, Karolína Muchová, Barbora Krejčíková) v top 10, ale přesto je nečeká nic lehkého. Už v Melbourne se vrátí nebezpečné maminky a grandslamové šampionky Naomi Ósakaová a Angelique Kerberová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.