Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Naše tenistky bojovaly jak lvice, Pála makal jako fretka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hektický závěr sezony i další neúspěšný pokus českých tenistek o triumf v Billie Jean King Cupu rozebírá ve svém komentáři expert Sport.cz Jan Kukal.

Foto: Pavel Lebeda, Sport.cz

Kapitán Petr Pála děkuje členům týmu.

Článek

„Když Billie Jean Kingová a Martina Navrátilová před mnoha lety zahájily tažení za práva tenistek a stejné prize money s muži, nikdo jim nedával naději na úspěch. Přesto se jim to podařilo, především proto, že WTA sídlí na Floridě a v USA je silný matriarchát. Po více než 10 letech kritiky hráčů na čele s Andym Murraym odmítavé hlasy postupně utichly.

Po absolutně nezvládnutém podzimu budou ale padat hlavy čelných představitelů WTA, což mocný tandem Kingová - Navrátilová už avizoval. Nepovedl se podzimní kalendář, ani výběr Turnaje mistryň. Hrát ho v Cancúnu na Yucatanu byl omyl. Nepodařilo se postavit kvalitní dvorec, hráčky trápil silný vítr, déšť se také dal čekat a bylo ho hodně. Navíc byl velmi slabý zájem publika, první utkání se odehrála v kostelní atmosféře. Nepříznivé podmínky ovlivnily úroveň zápasů, rekordní prize money nepomohly. Zase se ukázalo, že peníze nejsou všechno.

Přes potíže se v Mexiku přenesla jen Polka Iga Šwiateková, která neztratila ani set, podařil se jí návrat na první místo světového žebříčku, a kromě toho si odvezla rekordní výhru za týdenní turnaj - 3,1 milionu dolarů.

Okamžitý přesun z Cancúnu do Sevilly s dlouhým přeletem pak absolvovaly hned tři naše hráčky. Svoje týmy pro BJK Cup oslabily Američanky Coco Gauffová a Jessica Pegulaová, Polsko bylo poloviční bez Šwiatekové a Kazachstán postrádal Jelenu Rybakinovou, i když do Španělska dorazila.

Je třeba velice pochválit naše hráčky, že bez aklimatizace letěly na tuhle soutěž, ale na tom má zásluhu také tenisový svaz. Na obdivuhodných šest výher ve Fed Cupu z nedávné doby a celkových jedenáct se nám už ale potřetí nepodařilo navázat v BJK Cupu, i když jsme měli nejsilnější tým s dvěma hráčkami top 10. Přes jet lag z dlouhého cestování a neúčast Muchové, se nám podařilo ‚jen‘ semifinále.

Naše soupeřky neměly co ztratit, pouze získat. Také se potvrdilo, že ženský tenis se vyrovnává. Našemu týmu se absolutně nedá nic vytknout, hráčky bojovaly jako lvice, zkušený kapitán Pála makal jako fretka.

Přestože se našim hráčkám na zpackaném mexickém Masters moc nedařilo, byla letošní sezona moc úspěšná. Po dvou triumfech Petry Kvitové (2011, 2014), máme opět grandslamovou šampionku Markétu Vondroušovou a finalistku Roland Garros Karolínu Muchovou. V desítce je také Barbora Krejčíková. Nikdo ve světě nepochybuje, že Česko je velmoc.

Hodně se zlepšili také naší hráči, zejména Jiří Lehečka, jenž atakuje top 30 a Tomáš Macháč, který je hluboko v první stovce. Pevně věřím, že neřekli poslední slovo. Je před nimi finále Davis Cupu v Málaze, a jsem přesvědčen, že náš tým má na to být černým koněm.

Naše tenisová veřejnost má obzvlášť ráda týmové soutěže a nové reformované formáty jí nevyhovují. Tenis je ale konzervativní sport a změny se neprosazují lehce. Co myslíte, nemělo by se s tím něco udělat!?“

Reklama