Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Zablýskalo se! Už neříkejme, že máme jen ženský tenis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Favorit nakonec zajásal. Čeští tenisté ale ve čtvrtečním zápase finálového turnaje Davis Cupu v Innsbrucku předvedli výkony, které Francouze dokázaly zaskočit. Po letech úhoru máme znovu perspektivní hráče, připomíná ve svém komentáři pro Sport.cz bývalý tenista a kouč Jan Kukal.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Tenisté Jiří Lehečka s Tomášem Macháčem (na snímku) podlehli vítězům Turnaje mistrů Herbertovi s Mahutem 6:3, 4:6, 3:6 a Češi prohráli na úvod Davis Cupu s Francií 1:2.

Článek

Byla to ohromná šance Francii porazit. Naši hráči byli výborně připravení, i když během sezony měl Jirka Veselý koronavirus a vážnou dopravní nehodu, Tomáš Macháč zase prodělal mononkuleózu. Pro ně je Davis Cup vrchol sezony a bylo to vidět.

Francouzi nastoupili s 'dědečky'. Gasquetovi s Mannarinem je dohromady 68 let. Kdyby tam byl ještě Monfils, tak má tohle trio přes 100 let. U nás se tým jeví mnohem perspektivnější.

Macháč se mi líbil už na olympiádě, ale potřebuje nutně fyzicky posílit. Já zažil příchod dvou špičkových juniorů Nadala a Gasqueta, kteří měli ramínka, že by mohli skákat do flašky. Z Nadala se ale za dva roky stal velký kulturista. Což je výzva i pro Macháče. Má výbornou techniku, ale nemá ještě tolik zbraní. Pořád jsou rezervy v prvním servisu.

Veselý zahrál fantastický tie break a té výhody měl využít. Mannarino neproměnil setbol a byl úplně v šoku. Nemohl přehodit forhend, tam byla ohromná šance to ukončit ve dvou setech, ale bohužel náš hráč nevyužil brejkboly. Škoda, že nebyl agresivnější a víc neútočil. Nominaci si každopádně zasloužil, protože postup do finále zařídil při baráži v Bratislavě. Klíčovou dvouhru s Martinem vyhrál tehdy z mečbolu.

Z Lehečky může být světový deblista

Ale největším šokem byl výkon našich deblistů, kteří spolu normálně ani nehrají. V tomto formátu Davis Cupu je čtyřhra úplně klíčová. Macháč s Lehečkou podali fantastický výkon. Vždyť vítězové Turnaje mistrů Herbert s Mahutem na ně dlouho neměli. I tady stejně jako v případě Veselého se dalo vyhrát ve dvou setech.

Lehečka by mohl být světovým deblistou. Sadu a půl byl nejlepší na dvorci. Taky byl rozhodnutý dorazit to odvážně a riskantně. Macháčovy returny v závěru druhé sady trochu změkly, ale není to snadné porazit tak úspěšný debl. Ve třetí sadě se už Francouzi chytli, poznali, že to není legrace.

Kapitána Navrátila musím pochválit, jak to postavil. Lehečka s Gasquetem nedávno prohrál, kdežto Macháče Francouzi neznali, vůbec ho neregistrovali, tak to byla pro něj ohromná výhoda. V tomto formátu ale hráč, co nastoupí jako jednička, těžko může hrát i debl.

V Praze to stálo výhru fedcupový tým, že Krejčíková po těžké dvouhře něměla sílu na  čtyřhru. Je potřeba mít různé varianty a je dobře, že tam máme rovnocenné hráče.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Český tenista Jiří Veselý gestikuluje během utkání Davis Cupu.

Britové budou unavení

Zápas s Británií rozhodně nevidím jako předem ztracený. Norrie má sice za sebou životní sezonu, vyhrál Indian Wells. Ale na Masters zahrál velice špatně. Je to pro něj velký nezvyk hrát tak dlouho, roli sehraje únava. A Evans je podle mě v jednatřiceti letech už za zenitem. Další výhodou je, že máme dva dny na odpočinek a trénink, kdežto Britové hrají dvakrát ve dvou dnech. Je potřeba do toho zápasu jít, že se dá vyhrát. Doufejme, že se Jardovi povede dobrá sestava.

Zablýskalo se. Už nebudeme říkat, že máme jen ženský tenis. To, co naší kluci předvádějí, je velice nadějné. Pro ně musí být tento Davis Cup fantastickým povzbuzením. Blíží se klíčová doba přípravy na další sezonu a tohle jim dodá ohromnou chuť.

Jan Kukal

Tenisový mistr ČSSR, dlouholetý daviscupový reprezentant, později trenér. Jeho spoluhráčem ve čtyřhře býval zejména Jan Kodeš, se kterým hrál i na mezinárodních turnajích. Dosáhli spolu semifinále na French Open 1972 a čtvrtfinále Wimbledonu 1973. S čs. týmem dosáhl vítězství v Poháru federace 1983. Jako kouč spolupracoval s Ivanem Lendlem, Hanou Mandlíkovou, Thomasem Musterem či Jiřím Novákem.

Reklama

Související témata: