Hlavní obsah

Šok pro slovenského reprezentanta! V těle mu našli doping a byl suspendován

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemné chvíle teď prožívá slovenský tenista Andrej Martin. Hráč, kterému ve světovém žebříčku aktuálně patří 204. pozice, měl v těle nepovolenou dopingovou látku SARM 22. Odhalila to analýza vzorku odebraného 7. června na Challengeru v Bratislavě, kde Martin vypadl už v 1. kole, kde nestačil na Dalibora Svrčinu.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský tenista Andrej Martin během zápasu na loňském Australian Open.

Článek

Agentura Stars For Stars, která slovenskou čtyřku zastupuje, v tiskové zprávě uvedla, že bratislavský rodák úmyslný doping důrazně odmítá a s týmem už pracuje na očištění svého jména.

Dlouholetému reprezentantovi byla v těle objevena látka SARM 22 (selektivní modulátor receptoru androgenu), která figuruje na seznamu nedovolených látek Světové antidopingové agentury WADA. V medicíně se látka využívá například k léčbě osteoporózy či rakoviny.

Slovenský tenisový svaz na svém webu uvedl, že Mezinárodní tenisová federace ITF už Martina dočasně suspendovala. „Oficiální tisková zpráva s bližšími informacemi by měla být brzy zveřejněna na stránce Mezinárodní agentury pro integritu tenisu," uvádí.

Dvaatřicetiletý Slovák jakoukoli vinu popírá. „Moji rodiče mě odmalička vedli k tomu, abych se ve sportu i v životě řídil pravidly fair play. Vždy jsem tak činil a jako člověka, který odsuzuje podvádění a nečestné chování, mě znají i moji blízcí a přátelé," uvedl s tím, že o to víc šokující pro něj zpráva o pozitivním nálezu byla.

„Užívám jen minimum výživových doplňků a za posledních pět let jsem v tomto směru nic nezměnil," dodal. V roce 2022 podstoupil už čtyři dopingové kontroly, před tou bratislavskou naposled na pařížském Roland Garros.

Patnáctinásobný vítěz challengerových turnajů řekl, že se odmítá smířit s tím, že by měl být označen za člověka, který si ve sportu pomáhá dopingem. „Momentálně prožívám jednu z nejtěžších zkoušek v kariéře," dodal.

Na okruhu ATP si Martin zahrál finále turnaje v Umagu 2016 ve dvouhře a letos v Córdobě ve čtyřhře, na titul ani v jednom případě nedosáhl. Jeho maximem v žebříčku dvouhry je 93. místo z února 2020.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori