Hlavní obsah

Co bylo v Nadalových injekcích? Dopingový expert je překvapený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordman v počtu grandslamových titulů Rafael Nadal navzdory velkým zdravotním problémům zažívá mimořádně úspěšný rok, v němž už slavil tituly z Australian Open a Roland Garros, ve Wimbledonu jej pak zastavilo až zranění břišních svalů, kvůli němuž musel vzdát semifinálový zápas. Kromě obdivu však Španěl vzbuzuje také podezřívavé reakce. A to zejména kvůli způsobu léčby svých chronických potíží.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Rafael Nadal se ve Wimbledonu potýkal s bolestmi v oblasti břicha, kvůli nimž nakonec nenastoupil do semifinále.

Článek

Na trhlinu v břišních svalech už se žádné rychlé řešení nenašlo, a tak Nadal předčasně vzdal ve Wimbledonu semifinálový duel s Australanem Nickem Kyrgiosem a slavný turnaj tak připravil o jeden z vrcholů.

Na French Open však Nadal navzdory nesnesitelným bolestem v chodidle v důsledku Müller-Weissova syndromu vybojoval titul. Španělský šampion po triumfu přiznal, že mohl hrát jen díky umrtvovacím injekcím, které nesnesitelné bolesti utlumily.

Na informaci o injekcích dost podrážděně reagovali třeba slavní cyklisté Thibaut Pinot a Guillaume Martin, podle nichž by Nadalovo kurýrování bylo v cyklistice bráno jako doping, a tudíž jako nepřípustné.

V podobném duchu reagoval veřejně na tyto informace také německý profesor farmakologie a odborník na doping Fritz Sörgel, podle něhož by mělo být v rámci fair play zveřejněno, co konkrétně bylo obsahem injekcí.

„Jsem pořád překvapen, že (Nadal) otevřeně neinformoval, co v těch injekcích bylo," uvedl Sörge pro německou stanici Sport1.

„Pokud jde o látku, která je na seznamu WADA (mezinárodní antidopingová agentura), ale potřebuje ji užívat kvůli zmiňovaným bolestem v noze, musí mít na její užívání výjimku. Tím pádem musí mít i oficiálně potvrzenou diagnózu," pokračoval expert.

Podle něj by měli mít Nadalovi soupeři i veřejnost právo vědět, co proti bolestem užívá.

„Tak tomu alespoň rozumím, že by se mělo u špičkových sportovců postupovat. Nechápu, proč by měli lidé znát tak soukromou informaci, že má Müller-Weissův syndrom, ale nevědět, jak se s ním vypořádává," divil se Sörgel.

Takto veřejné osobnosti, které vydělávají desítky milionů tím, že dělají výjimečné věci, by se podle něj neměly dožadovat v tomto ohledu nároku na soukromí. „Naopak by měly speciální medikaci, která jim to umožňuje, popsat," řekl.

Zároveň se ale podivuje nad tím, že veřejnost vcelku akceptovala obraz sportovce, který by nebyl schopen podávat své výkony bez hromady injekcí.

„Je škoda, že se tímto tématem mezinárodní média v tomto duchu více nezaobírají," dodal Sörgel.

Nadal i v Paříži označil injekční terapii za riskantní a už se k ní nechtěl vracet. Ve Wimbledonu už si pochvaloval, že problém s bolestí v chodidle se výrazně zmenšil.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články