Hlavní obsah

Šokoval Nadala, umetal cestu k Davis Cupu. Krásná jízda, loučí se Rosol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světovém žebříčku vyšplhal až na 26. příčku ve dvouhře, vyhrál dva turnaje ATP, podílel se i na zisku dvou Davis Cupů. Ze své tenisové kariéry Lukáš Rosol vymáčkl maximum. A ve 38 letech oznámil, že ji definitivně ukončil.

Foto: Profimedia.cz

Lukáš Rosol na archivním snímku

Článek

Poslední zápasy na okruhu odehrál loni v říjnu, v rankingu ATP spadl až k tisícímu místu a nyní následovalo dojemné sbohem. „Všechno jednou končí a tento konec je těžší než kterýkoliv jiný. Dospět k tomuto rozhodnutí nebylo vůbec snadné, to pochopí každý profesionální sportovec. Tenis byl, je a bude celý můj život. Jenže čas člověk nezastaví a bolavému tělu neporučí. Moje kariéra měla všechno, co mít měla. Dřelo se, bolelo to, prohrávalo se, vyhrávalo se,“ napsal Rosol na instagramu.

Nepatřil k nejtalentovanějším hráčům české tenisové historie, ale dřina ho posunula do sfér, kde se nebojácně dokázal postavit i těm nejlepším. Největším výsledkem Rosolovy kariéry zůstane výhra nad tehdy druhým hráčem světa Rafaelem Nadalem ve druhém kole Wimbledonu 2012. Jako světová stovka tehdy šokoval španělského favorita v pěti setech, které odehrál v naprostém transu. Památný závěrečný game je instruktážní ukázkou, jak zakončovat zápas na trávě.

V kolonkách turnajových vítězů je Rosol zapsán v Bukurešti, kde zvítězil krátce po smrti svého otce v roce 2013, o rok později ovládl i podnik ve Winston-Salemu.

Ve sbírce má i dvě daviscupové trofeje. Nebýt jeho, Češi by v roce 2013 patrně neobhájili. V prvním kole byli Rosol s Tomášem Berdychem na vítězné straně při sedmihodinové čtyřhře proti Švýcarům v Ženevě. Na čtvrtfinále do kazašské Astany ale Berdych neodcestoval a Radek Štěpánek byl po operaci připraven jen na debl. Rosol však vyhrál obě dvouhry a cesta byla umetená.

V Davis Cupu, kde měl ve dvouhrách bilanci 14:10, se ostatně dokázal vyhecovat na silnější protivníky. Porazil Němce Zvereva, Francouze Tsongu, Nizozemce Haaseho…

Jeho reprezentační kariéru ale provázely i spory s vedením Českého tenisového svazu. Byl jedním z mála, kdo měl odvahu se postavit prezidentovi Ivo Kaderkovi, který je nyní obviněn z dotačního podvodu.

„Je čas přenechat to mladším a těšit se, že třeba štafetu jednou převezme můj syn Luka. Možnost a podporu, jako jsem dostal já, mít určitě bude. Přátelé, byla to sakra krásná jízda a já za tenhle splněný sen děkuji,“ loučil se Rosol.

Reklama

Související témata: