Hlavní obsah

Španělský přízrak Alcaraz vs. Federer, Djokovič či Nadal? Není dítě, ale monstrum, žasne tenisový svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázračný chlapec, nejlepší tenista současnosti, hráč bez slabin... Těmito superlativy byl po svém triumfu v Madridu prakticky od všech tenisových hvězd současnosti zahrnut devatenáctiletý Španěl Carlos Alcaraz. Rodák z Murcie zde postupně vyřadil Nadala, Djokoviče, aby ve finále deklasoval Zvereva a jasně ukázal, že bílému sportu roste obrovská superstar. To vše pouhé tři dny po svých devatenácti narozeninách. A tak se nabízí porovnání se současnými ikonami bílého sportu. Jak na tom byli v Alcarazově věku Novak Djokovič, Rafael Nadal či Roger Federer?

Foto: Juan Medina, Reuters

Carlos Alcaraz po triumfu na turnaji v Madridu

Článek

„Tento centrální dvorec patřil patnáct let Rafaelu Nadalovi. Dalších patnáct bude pravděpodobně patřit Carlosi Alcarazovi. Právě teď jsi nejlepším hráčem světa." Těmito slovy se hvězdný Alexander Zverev poklonil po drtivé porážce (3:6, 1:6) svému finálovému přemožiteli na turnaji v Madridu Carlosi Alcarazovi. Stejně tak, jak to před ním udělali Rafael Nadal a Novak Djokovič.

Španělský mladík se tak rázem vyšvihl mezi nejužší světovou elitu, když mu patří šestá pozice. Nová ikona světového tenisu však rozhodně nepropadá euforii. "Podívejte se na Rafu, Djokoviče nebo Federera. Všichni se pořád učí a mají co zlepšovat. Proto jsou tak dobří, a proto jsou nahoře tak dlouho, protože na sobě neustále pracují. Totéž chci dělat i já," říkal Alcaraz po svém letošním čtvrtém, celkově pak pátém turnajovém triumfu.

Španělská média však mají o novém hrdinovi jasno. "Alcaraz "není dítě, ale monstrum. Bude světovou jedničkou."

A právě srovnání s třemi nejlepšími tenisty tohoto tisíciletí se nabízí.

Úřadující světová jednička a držitel dvaceti grandslamových titulů Novak Djokovič v den svých devatenáctých narozenin na svém kontě ještě žádný turnajový triumf neměl, prvního se dočkal dva měsíce poté v Nizozemsku na turnaji v Amersfoortu, druhý přidal v témže roce v Métách. V té době mu na žebříčku patřila 22. příčka. Prvního grandslamového titulu se pak dočkal coby dvacetiletý na Australian Open. V současné době má hvězdný Srb na kontě 86 vavřínů včetně dvaceti grandslamových.

"Je neuvěřitelné, jak je ve svém mladém věku klidný a vyrovnaný. Překonává rekordy a bez debaty je to letos nejlepší hráč světa. Ani o Roland Garros se nemusíme bavit. Na grandslamu sice ještě nikdy neprošel do druhého týdne, ale teď bude jedním z hlavních favoritů. A zaslouženě," ocenil po semifinálové porážce svého soka Djokovič.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Novak Djokovič gratuluje k postupu Carlosi Alcarazovi

Krajan vycházející superstar Rafael Nadal se v den svých devatenáctých narozenin mohl pyšnit už šesti turnajovými triumfy. Ten sedmý a nejcennější přidal pouhé dva dny poté, když poprvé ovládl French Open a zahájil svou neuvěřitelnou jízdu za třinácti triumfy na Roland Garros.

Žebříček ho evidoval na pátém místě rankingu. A sám grandslamový rekordman dobře ví, že Španělsko má o další hvězdu postaráno. „Komplexní, skvěle vybavený hráč. Mám z něj radost," ocenil svého nástupce Rafa.

„Nadal v Alcarazově věku byl naprosto jedinečný talentovaný budoucí šampion, který ovšem v jeho věku ještě neuměl spoustu věcí, zatímco tady ten kluk už umí úplně všechno. Takže pokud bude zdravý, tak je to jasná superstar budoucnosti," má jasno šéf českého tenisu Ivo Kaderka.

Foto: Juan Medina, Reuters

Rafael Nadal (vpravo) gratuluje k vítězství svému krajanovi Carlosovi Alcarazovi.

A Roger Federer? Svůj první titul získal „až" pět měsíců po svých devatenáctinách na turnaji v Miláně. Premiérový zářez ze svých celkově dvaceti grandslamových titulů si připsal na „svém" Wimbledonu v roce 2003, kdy mu bylo jednadvacet let. A podle expertů se právě Alcarazova hra podobá výkonům švýcarského maestra a držitele 103 turnajových titulů nejvíce.

Z mladého Španěla se tak rázem stal jeden z největších favoritů blížícího se French Open (22.5.). "Právě teď se v sobě snažím zpracovat vše, čím procházím. Je mi jasné, že mě lidé budou po letošních výkonech brát za jednoho z favoritů na vítězství na Roland Garros. Nevnímám to jako tlak, ale jako motivaci. Opravdu se těším, až pojedu do Paříže a budu bojovat o grandslamový titul. Těším se, že i tam ukážu, co umím," uzavírá nová kometa tenisového světa.

Ovládne Carlos Alcaraz letošní French Open a získá tak svůj první grandslamový titul?
ano
34,6 %
ne
65,4 %
Celkem hlasovalo 1531 čtenářů.

Reklama

Související témata: