Hlavní obsah

Bouzková smetla mladičkou krajanku a v Praze si zahraje čtvrtfinále. Lehečka slaví v Kitzbühelu

Aktualizováno

Jasná záležitost. Čtvrtfinalistka letošního Wimbledonu Marie Bouzková porazila v českém souboji na Livesport Prague Open krajanku Dominiku Šalkovou jasně 6:1, 6:2 a zajistila si jako první domácí tenistka postup do čtvrtfinále. Turnajová osmička dnes v Praze zdolala o šest let mladší soupeřku, která se dostala do hlavní soutěže z kvalifikace, za 73 minut. V dalším kole narazí na Rusku Oksanu Selechmetěvovou, která zdolala Francouzku Chloé Paquetovou 6:4, 1:6, 6:3.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Marie Bouzková v prvním kole pražského turnaje proti Rakušance Sinje Krausové.

Článek

"Cítila jsem se dobře. Věděla jsem, že do toho Domča hodně chodí, a byla na to připravená. Od začátku jsem se snažila hrát, co bylo potřeba. Byl to boj až do konce, ale jsem ráda, jak jsem to zvládla," řekla na tiskové konferenci Bouzková. "Z mé strany to byl mnohem lepší zápas než v pondělí. Užila jsem si to a nebyla už tolik nervózní. Až na jeden game v závěru jsem jej i dobře odpodávala," doplnila rodačka z Prahy.

Čtyřiadvacetiletá Bouzková prolomila v prvním setu třikrát soupeřčin servis a sama zůstala při svém podání stoprocentní. Šalková, která se do 2. kola turnaje WTA dostala poprvé v kariéře, doplatila na slabší úspěšnost prvního podání (44 procent). Na tvrdém povrchu udělala v první sadě také tři dvojchyby.

Před začátkem druhého setu Šalková na chvíli odešla z kurtu, ani krátká přestávka jí ale v úvodu nepomohla. Bouzková získala brzy další dva brejky a poté, co za stavu 4:0 odvrátila šest brejkbolů, mohla nadělit soupeřce kanára. Šalková sice tuto hrozbu odvrátila, pak krajanku dokonce "brejkla", vzápětí však znovu přišla o servis a prohrála.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Marie Bouzková během pražského turnaje.

"Byl to těžký zápas. Na začátku jsem se na kurtu vůbec necítila. Nepadalo mi to, co mi padalo v předchozím zápase. Soupeřka hrála výborně a z mé strany to nebyl nejlepší výkon. Pokusím se z toho poučit, abych příště hrála líp," řekla Šalková. Celkově ale turnaj hodnotila pozitivně. "Jsem ráda za tři zápasy, které jsem zahrála poměrně slušně. Posun v žebříčku mi pomůže, budu moci hrát turnaje vyšší kategorie. Obecně jsem spokojená a doufám, že se mi takto bude dařit dál," doplnila osmnáctiletá tenistka.

Bouzková se letos probojovala do čtvrtého čtvrtfinále. Na domácím turnaji Prague Open je mezi elitní osmičkou poprvé. Další čtvrtfinálovou dvojici v Praze tvoří Polka Magda Linetteová s Číňankou Wang Čchiang. Osmašedesátá hráčka světa Linetteová porazila Bulharku Viktoriju Tomovovou dvakrát 6:3, Wang Čchiang přehrála za 64 minut Slovinku Dalilu Jakupovičovou 6:3, 6:1.

Program turnaje bude pokračovat ve čtvrtek, kdy půjdou ve dvouhře do akce další tři Češky. Úřadující šampionka Barbora Krejčíková vyzve Japonku Nao Hibinovou. Juniorská vítězka letošního Roland Garros Lucie Havlíčková vyzve druhou hráčku světa Anett Kontaveitovou z Estonska, loňská vítězka juniorského French Open Linda Nosková bude čelit turnajové pětce Alizé Cornetové z Francie.

Čtvrtfinále čtyřhry si zahrají Lucie Hradecká s Andreou Sestini Hlaváčkovou, jež turnaj pojala jako rozlučku s kariérou. Dvojice H+H se utká s britsko-japonským párem Samantha Murrayová, Miju Katoová.

Siniaková bez šance

Česká tenistka Kateřina Siniaková si na turnaji ve Varšavě čtvrtfinále nezahraje. V dnešním utkání druhého kola prohrála 0:6, 4:6 s Anou Bogdanovou z Rumunska.

Šestadvacetileté Siniakové první set vůbec nevyšel a ztratila ho s nulou za 28 minut. Ve druhé sadě sice za stavu 3:5 nedovolila soupeřce propracovat se k mečbolu a snížila, ale poté neudržela vlastní podání a Bogdanová rozhodla.

Siniaková promarnila šanci zahrát si podruhé v sezoně čtvrtfinále. Poprvé do něj postoupila před týdnem v Hamburku, kde mezi osmičku nejlepších ve dvouhře na okruhu WTA prošla po 11 měsících.

Lehečka "pomstil" krajana

Jiří Lehečka porazil na antuce v Kitzbühelu 7:6, 1:6, 6:3 osmého nasazeného Portugalce Joaa Sousu a postoupil podruhé v kariéře do čtvrtfinále turnaje ATP. O vyrovnání svého životního maxima na tour si 20letý český daviscupový reprezentant zahraje ve čtvrtek s turnajovou trojkou Robertem Bautistou ze Španělska.

Foto: @perdazd, Twitter

Jiří Lehečka na okruhu ATP.

Osmašedesátý hráč světa Lehečka porazil o třináct let staršího a o sedm míst lépe postaveného Sousu za dvě a půl hodiny. Pomstil tím krajana Víta Kopřivu, jehož Portugalec vyřadil v prvním kole.

Do čtvrtfinále turnaje ATP Tour postoupil mladoboleslavský rodák Lehečka dosud pouze letos v únoru při svém premiérovém startu v hlavní soutěži v Rotterdamu, kde jeho senzační cesta z kvalifikace skončila až v semifinále.

PRAHA (tvrdý povrch, dotace 251 750 dolarů)
Dvouhra - 2. kolo:
Bouzková (8-ČR) - Šalková (ČR) 6:1, 6:2
Wang Čchiang (Čína) - Jakupovičová (Slovin.) 6:3, 6:1
Linetteová (Pol.) - Tomovová (Bulh.) 6:3, 6:3
Selechmetěvová (Rus.) - Paquetová (Fr.) 6:4, 1:6, 6:3.
VARŠAVA (antuka, dotace 251 750 dolarů)
Dvouhra - 1. kolo:
Šwiateková (1-Pol.) - Frechová (Pol.) 6:1, 6:2
Mladenovicová (Fr.) - Bondárová (6-Maď.) 1:6, 7:5, 7:6 (10:8)
Leeová (Rum.) - Serbanová (Kypr) 3:6, 6:2, 7:5,
Cocciarettová (It.) - Kubkaová (Pol.) 6:2, 6:3
Baindlová (Ukr.) - Zanevská (Belg.) 6:3, 6:3
Martičová (8-Chorv.) - Falkowská (Pol.) 7:5, 6:4
Erraniová (It.) - Rusová (Niz.) 6:1, 5:7, 6:4.
2. kolo:
Bogdanová (Rum.) - Siniaková (ČR) 6:0, 6:4
Pigossiová (Braz.) - Podoroská (Arg.) 3:6, 6:0, 6:4.
Čtyřhra - 1. kolo:
Chwaliňská, Malečková (Pol./ČR) - Babosová, Eikeriová (Maď./Nor.) 6:7 (9:11), 6:3, 10:6.
KITZBÜHEL (antuka, dotace 597 900 eur)
Dvouhra - 2. kolo:
Lehečka (ČR) - Sousa (8-Portug.) 7:6 (8:6), 1:6, 6:3
Bautista (3-Šp.) - Rodionov (Rak.) 6:1, 6:4
Lajovič (Srb.) - Karacev (4-Rus.) 7:5, 6:3
Ramos (5-Šp.) - Varillas (Peru) 6:3, 6:4
Martínez (7-Šp.) - Coria (Arg.) 6:4, 6:3
Misolic (Rak.) - Andújar (Šp.) 6:4, 6:0
Hanfmann (Něm.) - Gachov (Rus.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:4
Thiem - Ofner (oba Rak.) 6:2, 3:6, 6:3.
UMAG (antuka, dotace 597 900 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Sinner (2-It.) - Munar (Šp.) 6:4, 6:4
Zapata (Šp.) - Rune (3-Dán.) 3:6, 6:3, 6:2
Carballés (Šp.) - Molčan (5-SR) 3:6, 6:2, 6:3
Zeppieri (It.) - Galán (Kol.) 6:4, 3:6, 6:1.
ATLANTA (tvrdý povrch, dotace 792 980 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Tiafoe (4-USA) - Daniel (Jap.) 7:5, 6:4
Paul (5-USA) - Kwon Sun-u (Korea) 6:3, 6:3
Nakashima (8-USA) - Millman (Austr.) 7:6 (10:8), 6:4
Ivaška (Běl.) - Johnson (USA) 4:6, 6:2, 6:4
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.