Hlavní obsah

Tenisová legenda Navrátilová má rakovinu prsu

Tenisová legenda Martina Navrátilová má rakovinu prsu. Třiapadesátiletá česká rodačka řekla časopisu People, že díky včasnému odhalení nemoci jsou její vyhlídky na uzdravení vynikající. "Prognóza pacientky s DCIS je vynikající. Je tu pouze jednoprocentní možnost, že někdo s touto diagnózou na rakovinu prsu zemře," říká specialistka Shelley Hwangovou.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Bývalá tenistka Martina Navrátilová

Článek

U bývalé československé a později americké tenistky odhalili lékaři bulku v levém prsu při rutinní kontrole v únoru. "Plakala jsem," řekla Navrátilová. "Úplně mě to posadilo na zadek. Cítila jsem, že mám svůj život a tělo naprosto pod kontrolou, a najednou přišlo něco, co vůbec nemohu ovlivnit," dodala rodačka z Prahy, jež patří mezi propagátorky zdravého životního stylu a poslední ze svých 59 grandslamových titulů získala krátce před padesátinami.

Lékaři Navrátilové diagnostikovali neinvazivní formu rakoviny prsu zvanou duktální karcinom in situ (DCIS), který se nerozšířil do tkáně prsu. "Je to ta nejlepší možnost, jakou si dovedete představit, když vám objeví rakovinu prsu," řekla magazínu People doktorka Mindy Nagleová, dobrá přítelkyně a gynekoložka Navrátilové.

Bývalá dlouholetá světová tenisová jednička už se podrobila operačnímu zákroku, při němž jí lékaři nádorové ložisko odstranili, a v květnu zahájí šestitýdenní léčbu ozařováním. "Prognóza pacientky s DCIS je vynikající. Je tu pouze jednoprocentní možnost, že někdo s touto diagnózou na rakovinu prsu zemře," citoval web specialistku Shelley Hwangovou.

Devítinásobná wimbledonská šampionka Navrátilová, jež stále hraje tenis, lední hokej a účastní se triatlonů, měla štěstí v neštěstí. Podcenila totiž pravidelné kontroly. "Nebyla jsem na ní čtyři roky. Jsem ve formě, zdravě se stravuji, a stejně se mi to stalo. Stačil rok a byla bych ve velkých problémech," dodala jedna z nejslavnějších tenistek historie, která ukončila kariéru ziskem titulu ve smíšené čtyřhře na US Open 2006.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner