Hlavní obsah

Trénink Nadala? Půl hlediště ve varu! Češi si užívají na slavném turnaji, zklamala je Kvitová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězdy září v Madridu. Španělské hlavní město se momentálně na dva týdny proměnilo v centrum raketových sportů. Kromě ME v badmintonu se zde totiž koná tenisový Masters Mutua Madrid Open, který letos slaví 20 výročí. Redaktor Sport.cz Jan Nováček vyzkoušel na vlastní kůži, jak to na akci vypadá? V překrásném areálu, kde den nabitý událostmi uteče jako voda, narazil i fanoušky z Čech. Jejich dojmy najdete v přiloženém videu.

Čeští fanoušci na tenisovém turnaji v MadriduVideo: Jan Nováček

 
Článek

Byl pátek, pracovní den. Přesto se u vchodu tvoří před otevřením vstupních bran dlouhá fronta. Je vidět, že Španělé jsou sportovním národem. Důkazem budiž nejen tenisová akce, ale třeba i zmíněné badmintonové ME. Návrat domácí hvězdy Caroliny Marín, v zápase proti Češce Tomalové, přišla sledovat plná hala.

U tenisových kurtů se dá čekat ještě větší nával. Akci si ale nenechali ujít ani Češi. Redaktor Sport.cz prvního odhalil hned u vstupu do areálu. Šedesátník se španělskou vizáží, ale s českou šálou kolem krku hrdě zahlásí: "Su Brňák". A následně se rozpovídá, co jej na akci přivedlo.

"Manželka mi lístek dala už před dvěma lety k narozeninám, minulý rok byl ale kvůli covidu bez diváků, tak jsem jel až letos," vykládá nadšenec, který hraje tenis celý život. Když mu jeho žena vstupenku za tisíc eur věnovala, měl radost. A co víc, jeho syn v Madridu studuje, takže spojí příjemné s užitečným.

Vstupenky na úvodní dny turnaje jsou pochopitelně levnější. I na centrkurt je lze pořídit ia za ceny kolem deseti euro. Na kurt Manola Santany nastoupila mezi prvními i Petra Kvitová. Té si pořadatelé váží, svědčí o tom fakt, že dvojnásobnou wimbledonskou vítězku nasadili na největší dvorec areálu, ač si o to výkony z poslední doby příliš neříkala. Na hlavním kurtu visí její podobizna s dalšími vítězi turnaje. Trojnásobná madridská šampionka má hodně lukrativní místo, hned vedle Rafaela Nadala!

Největší dvorec, který pojme kolem deseti tisíc lidí, je nádherný. Na Kvitovou se přišla podívat zhruba tisícovka fanoušků. Lvice z Fulneku však nepřekročila svůj stín. Kupila chybu za chybou a utkání prohrála. "Byl to asi nejslabší zápas, co jsme tu zatím viděli," krčí bezmocně rameny trio kamarádů ze Svitav.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petra Kvitová v Madridu brzy dohrála.

Náladu si jdou spravit do Tennis Garden, do které jsou zasazeny menší a tréninkové dvorce. Na zahálení není čas, spěchá se na souboj generací, kdy se Linda Fruhvirtová utkává s estonskou ranařkou Kaiou Kanepiovou. Ani tady to pro české barvy nekončí dobře. Přichází tedy chvíle pro občerstevní. Ve stáncích najdete burgery, hotdog, zmrzlinu, bagety s tamní specialitou - salámem jamón, nachos a další fast food produkty.

Koho nezajímá jen tenis, může navštívit řadu obchodů, zahrát si online turnaj na playstationu, vyrazit do chill zóny, kde hraje živá hudba, nebo je možné vidět komentátory živě v akci. Případně je možné užít si aktivity, které nabízejí jednotlivé stánky. Tradiční měření rychlosti servisu, hru padel, dovednostní disciplíny s pingpongovou raketou a další.

Pořádně početná skupina čeká u "červeného koberce", po kterém chodí tenisté ze šaten. Fanoušci si dělají selfie. Co chvíli se ozve jejich křik, když zahlédnou některou z hvězd. Na veřejně přístupných dvorcích trénují Monfils, Fucsovics, Dimitrov nebo Goffin, který začne pouť turnajem soubojem s Janem Veselým.

Tři fanoušci z Čech nemohou v tlačenici chybět. "Už jsem byl na hodně turnajích Masters. Indian Wells, Miami, Řím. Musím říct, že španělská metropole se mi z pohledu fanouška líbí úplně nejvíc. Doporučuji sem přijet na návštěvu," hlásí tenisový nadšenec.

Řeč přijde i na setkání s českou tenistkou Marií Bouzkovou, která jim slíbila lístky na sobotní program. Ty už ale stojí kolem 150 eur, pozornost od české hvězdičky se tedy náramně hodí.

Turnaj má letos navíc opravdu skvělé zastoupení. Čeká se comeback Rafaela Nadala, startuje vycházející domácí star Carlos Álcaraz, hrát bude Novak Djokovič. Chybí snad jen Daniil Medveděv. "Trénink Rafy Nadala byl zážitek, přišla zatím největší návštěva, minimálně půlka centrkurtu byla zaplněná," hlásí další člen ze svitavské party.

Ta se potkává i s Kateřinou Siniakovou a s krajany se dá ochotně do řeči po duelu s Anou Konjuhovou s Chorvatska. Češka soupeřku po zápase dvakrát objala a fanoušky zajímá, co se stalo. "Zemřel její bývalý trenér, proto jsem ji utěšovala. A děkuju moc za podporu," loučila se česká tenistka s fanoušky.

Ti se už musí rychle přestěhovat na druhou stranu města, aby nabrali síly na další pokračování tenisového svátku. "Je to tu fakt bomba, metrem teď ale pojedeme asi hodinu a půl," prozradí na rozloučenou fanoušek. Další den ale nebude na Mutua Madrid Open chybět.

Reklama