Hlavní obsah

Trénoval Berdycha i Plíškovou. Holky jsou teď v tenise tvrdší než kluci, říká kouč Noskové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českých tenisových es už Tomáš Krupa vedl požehnaně: Tomáše Berdycha, Karolínu Plíškovou, Barboru Strýcovou... Teď by devětačtyřicetiletý kouč mezi elitu rád doprovodil i loňskou juniorskou šampionku z Roland Garros Lindu Noskovou. Sedmnáctiletá naděje nedávno ovládla turnaj ITF ve Francii a poprvé se posunula mezi nejlepších 200 hráček světa.

Foto: Profimedia.cz

Český tenisový trenér Tomáš Krupa (vpravo) a Karolína Plíšková na archivní fotografii.

Článek

„Linda sama řekla, že do konce roku chce být ve stovce, což je podle mě trochu odvážný plán. Pořád je jí jen 17. Jde o to, aby sbírala zkušenosti, zlepšovala se v určitých činnostech, ve vedení zápasu. Tento rok by ještě nemělo být cílem umístění," myslí si Krupa.

Po letech, kdy koučoval hráče, kteří se pohybovali v nejvyšších tenisových patrech, má teď u Noskové trochu jinou roli.

„Pořád je to ještě juniorský tenis. Jsou tam občas propady, které ty starší hráči už nemají, nebo jich mají málo. U juniorů se ale stává, že se v zápase propadnou herně a někdy i mentálně. A ti lepší soupeři už je zpátky do utkání nepustí. Vypadnete na sedm minut, ztratíte čtyři gamy a zápas je ztracený. Nejtěžší práce je tohle eliminovat," podotýká kouč.

Českým specifikem je, že řada talentů dostane vynikající základy i v těch nejmenších místech. Což je také případ Noskové, která vyrůstala v klubu Na Dolině v beskydských Trojanovicích.

„Máme štěstí, že je tu dost kvalitních trenérů, kteří mají cit a dokážou děti zaujmout. Ty pak do hlavy i do těla dostanou mnohem víc informací," připomíná Krupa, který svou svěřenku viděl poprvé, když jí bylo kolem dvanácti. „Hrála v Přerově proti klukům a už tehdy bylo znát, že jí to letí."

Nutit do tréninku Noskovou Krupa určitě nemusí. „Linda je spíš introvert, moc toho nenamluví. Někdy se jí musím cíleně zeptat, abych měl zpětnou vazbu. Ale já jsem na to zvyklý. Sláva Doseděl nebo Tomáš Berdych toho taky moc nenamluvili, ale hlavně makali."

V tom teď prý mají náctileté dívky před teenagery náskok. „Současné holky jsou tvárnější a taky tvrdší než kluci. Ti někdy dávají přednost fotbalu a hokeji, takže k tenisu už se ty největší talenty nedostanou. Pro holky je ale tenis jeden z těch nejlákavějších sportů," dodává Krupa, podle kterého je důležité, aby teď Nosková žila tenisem co nejvíc.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Linda Noskova (@lindynoskova)

„Sem tam si člověk musí odpočinout, ale Linda je ve věku, kdy by měla nasávat informace jako houba. Když to řeknu nadneseně, měla by s tenisem snídat, obědvat i večeřet."

Jako to ostatně na startu kariéry dělala i Serena Williamsová, velký vzor Noskové. „Nedávno jsme zrovna řešili, že Linda dělá nápřah na forhend pozdě. Tak jsem jí hned dával příklad Sereny, že ona tam tu raketu zvedá hned...," říká úspěšný trenér.

Už teď má Nosková skvěle našlápnuto, ta největší robota jí ovšem pořád ještě čeká. „V sedmnácti má omezený počet turnajů. Nemůže hrát tolik, kolik bychom si představovali. Ale díky tomu máme prostor, abychom víc trénovali. Takže se jdeme chystat na antuku," dodává Krupa.

Díky žebříčkovému posunu uplynulých měsíců má sedmnáctiletá slečna zajištěnou kvalifikaci na French Open. Takže už i dospělým soupeřkám bude moci ukázat, že juniorku v Paříži loni neovládla náhodou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články