Hlavní obsah

Ukrajinka Kalininová prohrála s Kalinskou, ruské soupeřce ruku nepodala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v prvním kole se ukrajinská tenistka Anhelina Kalininová musela v pondělí rozloučit s účastí na antukovém turnaji v Charlestonu, ruské soupeřce Anně Kalinské podlehla 6:7 a 4:6. Na tradiční pozápasový rituál u sítě ale nedošlo, Kalininová své přemožitelce odmítla podat ruku.

Foto: Jim Rassol, ČTK/AP

Ruská tenistka Anna Kalinská v akci

Článek

Kalinská šla po proměněném mečbolu k síti, na Ukrajinku tam však čekala marně. Kalininová se na ni ani nepodívala a zamířila rovnou ke své lavičce. Ruska tak po chvíli podala ruku umpirovému sudímu a šla si rovněž sbalit věci.

Jde o formu protestu ukrajinských tenistek vůči reprezentantkám Ruska, jehož vojska již více než rok okupují a ničí sousední zemi, a ony se jasně proti agresivní válce nevymezily. Stejný způsob zvolila minulý měsíc i jiná Ukrajinka Marta Kosťuková, jež po triumfu na turnaji WTA v Austinu po finálovém duelu ignorovala ruskou soupeřku Varvaru Gračovovou.

„Kdokoliv tuhle válku odsoudí, má pochopitelně plné právo na turnajích hrát. Ale ti, co ne ... to je podle mě zcela nehumánní," vysvětlovala již dříve Kosťuková.

Již dříve se s odmítavým postojem ukrajinských hráček setkaly i další ruské tenistky, například Anastasija Potapovová nebo Veronika Kuděrmětovová, s níž si Kalininová po zápase na turnaji v Dubaji alespoň u sítě „ťukla" raketou jako v dobách koronavirové pandemie. Protest se týká také běloruských tenistek, jejichž země ruskou invazi na Ukrajinu podporuje.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.