Hlavní obsah

Djokovič se "loučí" s US Open: Je na americké vládě, jestli do země pustí neočkované lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenista Novak Djokovič je skeptický k tomu, že si zahraje závěrečný grandslam sezony US Open. A na vině je samozřejmě jeho odmítavý postoj ke covidové vakcinaci, neboť do Spojených států momentálně stále nemohou přicestovat neočkovaní cizinci. "Rád bych tam jel, ale já už víc dělat nemůžu. Je to na vládě USA,“ řekl Djokovič na tiskové konferenci před pondělním startem londýnského Wimbledonu.

Foto: Paul Childs, Reuters

Novak Djokovič při tréninku ve Wimbledonu.

Článek

Z Australian Open byl počátkem roku potupně deportován jako psanec, na French Open došel do čtvrtfinále, kde v bitvě titánů padl s Rafaelem Nadalem, a teď je před ním Wimbledon, dost možná jeho poslední grandslam sezony. "A tak mám extra motivaci navíc tady uspět. Doufám, že budu mít velmi dobrý turnaj," řekl Djokovič novinářům.

Od žurnalistů dostal několik konkrétních dotazů ohledně jeho postoje ke covidu i následkům, které to přináší. A on odpověděl, že stále není očkován a že to samozřejmě komplikuje jeho cestu na US Open, které se hraje na přelomu srpna a září. "Momentálně mi není za těchto okolností povoleno vstoupit do USA. Jsem si toho vědom."

Neočekávejte tak žádnou divokou přestřelku právníků a rozhodnutí soudů, zda smí na kurt, či nikoliv, jak se tomu dělo v Austrálii. Djokovič prý rezignoval na žádosti o výjimky a tvrdí: "Už toho moc dělat nemohu. Je na americké vládě, aby rozhodla, zda dovolí neočkovaným lidem vstoupit do země," uvedl smířlivě Djokovič.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Reakce Novaka Djokoviče při čtvrtfinále French Open s Rafaelem Nadalem.

Paradoxem této doby je, že na US Open mohou hrát ruští a běloruští tenisté, zatímco ve Wimbledonu ne. Djokovič se však sankcionovaných hráčů zastal a být na něm, povolil by jim účast i na Wimbledonu, byť po vzoru olympiády pouze pod neutrální vlajkou. Vzhledem k tomu, že světová jednička Rus Daniil Medveděv kvůli sankcím startovat nesmí a dvojka světového žebříčku ATP Němec Alexander Zverev je zraněný, je Djokovič ve Wimbledonu nejvýše nasazeným hráčem.

Reklama

Související témata: