Hlavní obsah

Šwiateková - Džábirová 6:2, 7:6Jednička právem. Polská tenistka Šwiateková poprvé vyhrála US Open

Aktualizováno

Světová tenisová jednička Polka Iga Šwiateková vyhrála poprvé US Open. Ve finále porazila turnajovou pětku Uns Džábirovou z Tuniska 6:2, 7:6. Připsala si třetí grandslamový titul v kariéře a druhý v tomto roce po Roland Garros. Na betonových dvorcích v New Yorku vyhrála jako první polská tenistka v historii. Na trůnu nahradila Britku Emmu Raducanuovou.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Polka Iga Šwiateková vyhrála poprvé US Open.

Článek
Fotogalerie

"Celý turnaj byl velmi náročný a potřebovala jsem být koncentrovaná. Tady v New Yorku je to vždy hlasité a šílené. Jsem hrdá, že jsem to psychicky ustála," řekla Šwiateková v pozápasovém rozhovoru na kurtu. Vítěznou trofej ji předávala legendární Martina Navrátilová.

Jednadvacetiletá Šwiateková zvítězila nad Džábirovou ve třetím z pěti zápasů. Osmadvacetiletá Tunisanka nevyužila druhou letošní možnost stát se první grandslamovou vítězkou ze severní Afriky a arabských zemí. Před US Open neuspěla ani ve finále Wimbledonu, kde ji porazila Jelena Rybakinová z Kazachstánu.

"Moc jsem od sebe před turnajem neočekávala. Byla to velká výzva," říkala Šwiateková na kurtu. "Jsme v New Yorku, je to tu šílené, divoké a hlasité. Chtěla bych pogratulovat Uns ke skvělému turnaji i sezoně. Pokud se mi podaří i díky tomu vítězství sjednotit náš svět, tak je to přesně to, co přece potřebujeme. A chtěla bych poděkovat i svému týmu. Jsem občas tvrdohlavá a vím, že to nemáte se mnou jednoduché. Ale bez vás bych nebyla tak připravená."

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Polka Iga Šwiateková vyhrála poprvé US Open.

"Opravdu jsem se snažila, ale Iga mi to moc neusnadnila. Momentálně ji nemám moc ráda, ale to nevadí," uvedla Džábirová.

Vítězka obdrží prémii 2,6 milionu dolarů (asi 64,2 milionu korun), poražená finalistka si přijde na polovinu.

Dvojnásobná šampionka Roland Garros Šwiateková měla lepší vstup do utkání a díky brzkému brejku utekla do vedení 3:0. Přestože se Džábirové podařilo také její servis prolomit, Polka vyhrála od stavu 3:2 tři gamy za sebou a za 31 minut získala set. Zaznamenala 11 vítězných míčů, Džabirová jich měla šest.

Šwiateková dobře rozehrála také druhou sadu. Ve druhé hře získala soupeřčino podání, brejk potvrdila a za stavu 3:0 měla tři možnosti na získání dalšího servisu soupeřky. Ty ale nevyužila, ztratila poté dvakrát servis a Tunisanka srovnala na 4:4.

Za stavu 6:5 měla Polka při podání soupeřky první mečbol, ten ale neproměnila a utkání dospělo do zkrácené hry. V ní se obě soupeřky při servisu trápily. Šwiateková přišla o podání čtyřikrát, Džábirová pětkrát. Díky dvěma brejkům Polka otočila vývoj ze 4:5 na 6:5, přičemž po hodině a 53 minutách hry dopodávala zápas k vítězství.

Vizitka polské tenistky Igy Šwiatekové

Datum a místo narození: 31. května 2001, Varšava
Státní příslušnost: Polsko
Výška: 176 cm
Největší úspěchy: 2x vítězka French Open (2020, 2022), vítězka US Open 2022; vítězka deseti turnajů WTA ve dvouhře
Aktuální postavení na žebříčku WTA: 1. místo
Ostatní: vyznavačka celodvorcového stylu hry s výborným podáním a pestrou škálou úderů; s tenisem začala v pěti letech po vzoru starší sestry Agaty, její otec byl veslařským reprezentantem; profesionálkou je od roku 2016, poprvé na sebe výrazněji upozornila v roce 2018 triumfem ve wimbledonské juniorce; po premiérové finálové účasti na okruhu WTA v Luganu v dubnu 2019 se posunula do elitní stovky žebříčku; následující rok na Roland Garros neztratila v 19 letech ani set a postarala se o první polské vítězství ve dvouhře na grandslamu; po vyškrtnutí Australanky Ashleigh Bartyové, která ukončila kariéru, ze žebříčku, se v dubnu stala světovou jedničkou; když letos podruhé v kariéře vyhrála French Open, byl to její šestý turnajový triumf v řadě, čímž vyrovnala sérii Venus Williamsové z roku 2000, v následném Wimbledonu ale došla jen do třetího kola; od letoška ji trénuje Tomasz Wiktorowski, na odměnách vydělala přes 14 milionů dolarů; jako svoje koníčky uvádí kočky a hudbu.

Šwiateková se stala desátou tenistkou v tzv. open éře, která vyhrála ve stejném roce Roland Garros a US Open. Je také devátou hráčkou, jež ovládla třetí grandslam před dovršením 22 let. Získala sedmý letošní titul a vyhrála desáté finále na turnajích WTA za sebou, aniž by ztratila set.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 60 milionů dolarů):

Muži:
Dvouhra - semifinále:
Alcaraz (3-Šp.) - Tiafoe (22-USA) 6:7 (6:8), 6:3, 6:1, 6:7 (5:7), 6:3.
Ženy:
Dvouhra - finále:
Šwiateková (1-Pol.) - Džábirová (5-Tun.) 6:2, 7:6 (7:5).
Smíšená čtyřhra - finále:
Sandersová, Peers (4-Austr.) - Flipkensová, Roger-Vasselin (Belg./Fr.) 4:6, 6:4, 10:7.
Junioři:
Dvouhra - finále:
Landaluce (5-Šp.) - Bailly (2-Belg.) 7:6 (7:3), 5:7, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Baris, Basavareddy (8-USA) - Dietrich, Prado Angelo (Švýc./Bol.) 6:1, 6:1.
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Ealaová (10-Fil.) - Havlíčková (2-ČR) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Havlíčková, Šnajderová (1-ČR/Rus.) - Kuhlová, Seidelová (Něm.) 6:3, 6:2.

Reklama

Související témata: