Hlavní obsah

Úspěšné mladé tenistky přišly do sídla ČOV, Kejval v nich vidí naděje pro OH

Členky úspěšných mládežnických tenisových družstev do 14 a do 16 let zavítaly v pondělí do sídla Českého olympijského výboru (ČOV). Předseda ČOV Jiří Kejval v nich vidí naděje pro některé budoucí olympijské hry, v případě dívek do 16 let třeba už pro Los Angeles 2028.

Foto: @CurtoSimone, Twitter

Tenisové mistryně světa do 14 let.

Článek

Hráčky, které ovládly mistrovství světa do 14 let v Prostějově a ME do 16 let v Mariánských Lázních, si mohly mimo jiné prohlédnout fotografii Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové, zlatého deblového páru z loňských olympijských her v Tokiu. "Na poslední olympiádě nás tenis hodně držel, protože z něj máme dvě olympijské medaile," připomněl Kejval i stříbro Markéty Vondroušové ve dvouhře. Při jeho návštěvách v zahraničí je český tenis velké téma. "Pořád se ptají, jak to na svazu dělají, že přicházejí nové a nové holky. Doufám, že to bude trvat co nejdéle," poznamenal.

Tenisový svaz se snaží mládež maximálně podporovat, ale sám na to nestačí. "Zásadní je role rodičů. Bez jejich mnohdy až sebeobětování by to nebylo vůbec možné. Rodiče mají i rozum, v určitou chvíli si nechají poradit a pod vedením odborníků to jde. Máme opravdu nejpropracovanější systém soutěží, klasifikace, turnajů, výjezdů, tréninkových středisek. Je to o obrovské dřině až na hranici sebeobětování," uvedl šéf českého tenisu Ivo Kaderka.

Mladé slečny už podstupují takřka každodenní přípravu, víkendy tráví na turnajích. Tým do 16 let vedený kapitánem Davidem Škochem se opíral o jedničku Terezu Valentovou. "Ta je schopná ve své kategorii porazit každého," podotkl Škoch. A samotná Valentová má velké tenisové sny. "Vyhrát několik grandslamů, určitě být ve světové špičce," svěřila se.

Trojici novopečených mistryň světa do 14 let vedla Petra Cetkovská, která byla sama členkou vítězného družstva na šampionátu této kategorie v roce 1998. "Byla to zábava, hrozně jsme se všechny tlačily a táhly. Bylo to velice náročné, bylo to v Japonsku, ale ten pocit byl naprosto neuvěřitelný," vzpomínala. Tehdejší úspěch pro ni představoval impulz pro budoucí profesionální kariéru, během níž postoupila do osmifinále Roland Garros 2008 a Wimbledonu 2011 a dostala se až na 25. místo světového žebříčku. "Když dorazí úspěchy, tak samozřejmě motivují a dávají sílu pokračovat dál," dodala.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori