Hlavní obsah

V 17 letech výhra nad bývalým hráčem top 10. Menšík se v New Yorku vytáhl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před čtyřmi lety byl italský tenista Fabio Fognini 9.na světě. Ale skalp takového hráče potěší i ve chvíli, kdy má vedle svého jména ve světovém žebříčku číslo 140. Obzvlášť při debutu v grandslamové kvalifikaci. Stále ještě 17letý talent Jakub Menšík si odvážným výkonem na US Open zjednal respekt a výhrou 1:6, 6:1, 6:1 i postup do dalšího kola.

Foto: Profimedia.cz

Česká tenisová naděje Jakub Menšík

Článek

Na začátku se přitom zdálo, že 36letý vítěz devíti turnajů ATP nebude mít problémy. Menšíka srážela nervozita z premiéry i fanoušci, kteří přáli italskému veteránovi. Po prvním setu si ale český teenager odskočil do šatny a po návratu už se hrál úplně jiný zápas.

Menšík v něm nastřílel 10 es, předvedl 17 vítězných úderů, hrnul se k síti, kde při své výšce (191 cm) zdatně zakončoval. Fognini si asi začal připadat trochu ztraceně, každopádně šel svému soupeři po 96 minutách gratulovat k průniku do další rundy. V ní se český talent utká se Švýcarem Leandrem Riedim.

„Jakub je ohromný příslib našeho tenisu. Má před sebou velkou budoucnost,“ řekl daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil, který Menšíka společně s Jiřím Lehečkou, Tomášem Macháčem a Adamem Pavláskem nominoval i na zářijový finálový turnaj DC do Málagy. S týmem už byl ale Menšík při baráži v Portugalsku, kde také platil nováčkovskou večeři, jež ho vyšla na 470 eur.

Od té doby ale udělal Menšík velký pokrok. Ze 396. místa se posunul na 191. A svou pozici si v New Yorku může dál vylepšovat. Přitom moc nechybělo a na US Open nemusel vůbec odletět. V létě si natrhl přitahovač svalu, regenerace ale byla naštěstí rychlá.

Loňský finalista juniorky na Australian Open, kde dohrával v křečích a z kurtu ho odváželi na vozíku, tak dál ukazuje, proč zaujal i Novaka Djokoviče, který Menšíka pozval ke společným tréninkům do Bělehradu.

„V kontaktu s Novakem jsme, napíšeme si tak jednou za půl měsíce. Pro mě je to idol od mládí. Motivuje mě každý jeho turnaj. I to, jak se umí poučit z prohry,“ zmínil nadějný dlouhán.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.