Hlavní obsah

Rusofobie, premiér je šílenec! kritizuje vyloučení Rusů z Wimbledonu Djokovičův exkouč

Organizátoři Wimbledonu se jako první rozhodli kvůli invazi na Ukrajině vyloučit ruské a běloruské tenisty ze svého turnaje. Doposud mohou hráči z obou zemí startovat na mezinárodních turnajích pod neutrální vlajkou, ale třetí grandslam letošní sezony jim své brány neotevře. Kontroverzní rozhodnutí vyvolalo řadu reakcí. Bývalý kouč světové jedničky Novaka Djokoviče, Nikola Pilič, kvůli tomu označil britského premiéra Borise Johnsona za šílence a chování Britů za rusofobní. Ke kritice se přidal i legendární německý tenista Michael Stich.

Foto: Dalibor Macho, Twitter

Novak Djokovič a jeho bývalý kouč Nikola Pilič (v růžové košili).

Článek

Ruští a běloruští tenisté se nebudou moci zúčastnit turnaje v All England Clubu, a to vyvolalo u některých současných i bývalých hráčů pobouření. Proti tomuto rozhodnutí se už dříve ohradila legenda Martina Navrátilová či světová jednička mužské dvouhry Novak Djokovič.

Nyní se proti němu vymezil i bývalý kouč srbského tenisty Nikola Pilič. „Udělali něco podobného, když Američané napadli Írák a zabili tam milion civilistů?" ptá se dvaaosmdesátiletý bývalý vítěz čtyřhry na US Open. Sankce vůči ruským sportovcům považuje za hanebné.

„Boris Johnson je šílený!" opřel se i do britského premiéra. Podle Piliče je chování Britů rusofobní. „Rubljov a Medveděv nemají s Putinem nic společného, chtějí jen hrát tenis jako všichni ostatní," řekl. Naznačil také, že hrozí možný bojkot celého turnaje. „Někdo by si mohl říct: Když nehrají oni, nebudeme hrát ani my! Potom bych chtěl vidět reakci Wimbledonu," dodal.

Bývalý Wimbledonský vítěz z roku 1991 Michael Stich označil rozhodnutí organizátorů turnaje za nepřijatelné a nepochopitelné. „Místo zákazu mohli vyslat mnohem silnější signál jednoty, například se všemi hráči společně na centrkurtu s jasným vzkazem: Jsme jednotní a stojíme při sobě! Ale místo toho je tenisový svět rozdělený," řekl Stich.

Reklama

Související témata: