Hlavní obsah

Senzace ve Wimbledonu na český účet! Británie tleská nezkušené školačce

Obrovské překvapení se zrodilo v závěru čtvrtečního programu tenisového Wimbledonu a bohužel bylo na účet české tenistky. Favorizovanou finalistku předloňského Roland Garros Markétu Vondroušovou vyřadila až 338. hráčka světa a držitelka divoké karty Emma Raducanuová po setech 6:2, 6:4. 18letá britská naděje stále nemůže uvěřit, jak se jí na nejslavnějším turnaji světa zatím daří.

Foto: Aeltc/david Gray, Reuters

Britská tenistka Emma Raducanuová slaví ve Wimbledonu výhru nad Markétou Vondroušovou.

Článek

Rodačka z kanadského Toronta přitom s kariérou teprve začíná a soustředí se především na studium. Stále ještě čeká na výsledky závěrečných zkoušek na střední škole A-levels, tedy jakési obdoby české maturity. Netají se tím, že je poctivá „šprtka" a že nesnese mít jiné známky než jedničky. Na dotaz novinářů, zda by raději samé jedničky ze zkoušek, nebo postup do čtvrtého kola Wimbledonu, přiznala, že by preferovala druhou volbu.

„Musím říct, že bych raději brala čtvrté kolo Wimbledonu. Každý, kdo mě zná, by se strašně divil, protože já jsem, co se týče známek ve škole, naprostý fanatik. I moji rodiče si myslí, že jsem šílená, když neakceptuji cokoliv jiného než jedničky. Neustále mám pocit, že musím naplnit očekávání, a proto tvrdě makám a mám na sebe vysoké nároky. To mně pomáhá i v tenisu," říká o sobě Raducanuová.

Foto: Adam Davy, Reuters

Britská senzace Wimbledonu Emma Raducanuová.

Postupem přes Vondroušovou už si v All England Clubu vydělala 115 tisíc liber, tedy v přepočtu kolem 3,5 milionu korun, což je čtyřnásobek toho, co vydělala dosud.

„Je to neuvěřitelné. Jsem stále na začátku kariéry. Ty peníze určitě použiji na zaplacení těch nejlepších trenérů," má jasno, jak s narůstající výší svého konta naloží.

„Tenis je totiž dost drahý sport, protože člověk neustále cestuje a hraje týden co týden. Jsem každopádně moc vděčná za tuto příležitost, kterou jsem dostala. Snažím se ji co nejvíce vytěžit," děkovala pořadatelům za divokou kartu.

„Hrát před domácím publikem samozřejmě hodně pomáhá. Podpora je hodně hlasitá a fanoušci za mnou stojí. Navíc jdu na kurt s tím, že nemám co ztratit. Chci, aby publikum na mě mohlo být pyšné. Snažím si to co nejvíce užít a dostat se co nejdále. Přitom se cítím jako na prázdninách - neuvěřitelné," dělila se o své dojmy teenagerka, jíž přes sociální sítě gratuloval i slavný krajan Andy Murray.

Ve třetím kole se Raducanuová utká s Rumunkou Soranou Cirsteaovou.

Reklama

Související témata: