Hlavní obsah

Ukrajinka po titulu dojala Wimbledon proslovem. Na centrkurtu se aplaudovalo vestoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parádní jízdu Eliny Svitolinové grandslamovým Wimbledonem sice ukončila v semifinále dvouhry Markéta Vondroušová, Ukrajina ale se ale přesto dočkala v All England Clubu titulu. Postarala se o něj Ljudmyla Kičenoková, která po boku Chorvata Mateho Paviče zvítězila ve finále mixu 6:4, 6:7 a 6:3 nad belgicko-čínským párem Joran Vliegen, Sü I-fan. Kičenoková po svém vítězném proslovu sklidila na centrálním dvorci masivní aplaus.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Ljudmyla Kičenoková s pohárem pro wimbledonskou šampionku v mixu.

Článek

Stala se teprve třetí Ukrajinkou, která dosáhla na grandslamový titul. Před ní to dokázaly pouze sestry Alona a Kateryna Bondarenkovy, které triumfovaly ve čtyřhře na Australian Open v roce 2008.

Kičenoková ani bezprostředně po životním triumfu nezapomněla na utrpení své země a krajanů, které už téměř rok a půl terorizují a ničí ruští okupanti.

„Mám jeden vzkaz. Snažím se svým výkonem povzbudit lidi na Ukrajině. Bojují za svoji svobodu. Doufám, že jim to aspoň trochu pomůže," řekla do mikrofonu tenistka po vítězství a viditelně bojovala s tím, aby ji silné emoce nepřemohly.

Fanoušci na centrálním dvorci nejslavnějšího tenisového areálu světa podpořili slova tenisové šampionky aplausem vestoje, kterým zároveň vyjádřili podporu trpícímu národu čelícímu zločinné agresi.

Kičenoková pomohla Pavičovi už ke šestému grandslamovému titulu. Třicetiletý Chorvat, jehož v hledišti podporoval i fotbalový reprezentant Ivan Perišič, slavil tituly ve čtyřhře či mixu na všech turnajích velké čtyřky. Ve Wimbledonu už ovládl mužského debla v roce 2021.

„S Ljudmylou jsme hráli spolu poprvé ve Wimbledonu v roce 2017, znovu jsme se ale dali dohromady až letos díky našemu fyzioterapeutovi. Ve Wimbledonu je to vždy speciální příběh. Tyhle dva týdny jsem si náramně užil," radoval se Pavič.

Reklama

Související témata: