Hlavní obsah

Ukrajinská euforie ve Wimbledonu, Azarenkovou vybučeli. Fanoušci jsou opilí, řekla Běloruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Strhující bitvu nabídl nedělní duel dvouhry na wimbledonském kurtu číslo jedna, kde se nakonec po téměř tříhodinové řežbě radovala z výhry 2:6, 6:4 a 7:6(9) Ukrajinka Elina Svitolinová. Poraženou Bělorusku Viktorii Azarenkovou fanoušci při odchodu do šatny vybučeli, což někdejší světová jednička nenesla moc dobře.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Ukrajinka Elina Svitolinová po triumfu nad Viktorií Azarenkovou.

Článek

Svitolinová si dlouhodobě odmítá podávat ruku s tenistkami z Ruska a Běloruska. Rozhodla se pro tento postoj kvůli pokračující ruské okupaci (s běloruskou pomocí) její země, která probíhá od loňského února.

Azarenková také po porážce u sítě na podanou ruku ani nečekala, na dálku jen soupeřce pokynula, posbírala si věci a odebrala se do šatny. Po cestě však na ni začali fanoušci na stadionu bučet.

Dvojnásobná vítězka Australian Open se zastavila a nechápavě zakroutila hlavou. Poté ještě nad hlavou o sebe bouchla zaťatými pěstmi.

Na pozápasové tiskové konferenci se pak o fanoušcích vyjádřila tak, že byli nejspíš opilí.

„Co mám k fanouškům říct? Nemám co dodat. Nechce (Svitolinová) si podávat ruku s Rusy a Bělorusy. A já jsem to její rozhodnutí respektovala. Co jsem měla dělat? Stát a čekat? Nemohla jsem udělat nic, co by bylo správně. Takže jsem udělala to, co mi přišlo jako respekt k jejímu rozhodnutí," vysvětlovala 33letá tenistka.

„Tyhle konverzace o podávání rukou ale nejsou nijak zásadní. Takže jestli chcete v tom pokračovat, to téma pořád vytahovat, dělat z toho titulky, tak prosím, pokračujte. Podle mě to ale byl hlavně dobrý zápas. Pokud lidi zajímá podávání rukou a reakce publika, docela opilého publika, tak je to škoda," dodala Azarenková.

Svitolinová po zápase na toto téma jen zopakovala, že dokud ruští vojáci nevypadnou z ukrajinského území, nebude i nadále Ruskám a Běloruskám ruku podávat. Podle ní by vedení světového tenisu mělo vydat jasné prohlášení, že Ukrajinci Rusům a Bělorusům podávat ruce nebudou, aby i soupeři a diváci měli jasno, jak se bude postupovat a předešlo se nepochopením.

Reakce Wimbledonu
Podle výkonné ředitelky Wimbledonu Sally Boltonové se žádné nové prohlášení pořadatelů ohledné chování hráčů nechystá a neplánuje se ani pokyn, aby o podávání rukou informovali na kurtu rozhodčí na umpiru.
"Historicky je v tenisu rozhodnutí o tom, jak hráč na konci zápasu zareaguje, čistě jeho osobní rozhodnutí a opravdu nechceme nařizovat, jak to má vypadat," uvedla Boltonová. "Ve Wimbledonu máme mimořádně znalé publikum a myslím, že většinou pochopí, co se děje," dodala.

Rodačka z Oděsy si ale především užívala postup do čtvrtfinále. „Myslím na lidi v naší zemi. Podporují mě, vím, jak moc to pro ně znamená," řekla se slzami v očích. „Potom, co jsem porodila naši dceru, je toto nejúžasnější moment v mém životě," rozplývala se Svitolinová, která v boji o semifinále narazí na světovou jedničku Igu Šwiatekovou.

Reklama

Související témata: