Hlavní obsah

Wimbledon dostal pokutu za vyloučení ruských a běloruských tenistů

Pořadatelé Wimbledonu dostali pokutu 820 tisíc liber (asi 23 milionů korun). Vedení mužského okruhu ATP podle agentury Reuters potrestalo organizaci Lawn Tennis Association (LTA) za to, že kvůli invazi na Ukrajinu vyloučila z letošního ročníku ruské a běloruské tenisty. "Jsme tím hluboce zklamáni. Podle ATP není invaze na Ukrajinu dostatečně závažnou situací a stejně tak neuznala ani postoj sportovní komunity a britské vlády," uvedla v prohlášení LTA.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Kromě Wimbledonu byli ruští a běloruští tenisté vyloučeni z britských turnajů na trávě, které předcházely londýnskému grandslamu. Podle ATP však nešlo o férové rozhodnutí a mohlo by být nebezpečným precedentem.

Vyloučení se týkalo také ruských a běloruských tenistek, proto se vedoucí organizace obou okruhů ATP i WTA rozhodly neudělovat za letošní Wimbledon body do světového žebříčku.

LTA se zastala britská ministryně kultury Michelle Donelanová. "Sport nemůže být zneužíván k legitimizaci smrtícího útoku, proto musejí mít ruští a běloruští reprezentanti zákaz startovat v jiných zemích," citovala ji agentura Reuters.

"A přestože invazi odsoudil celý svět, oba tenisové okruhy to vidí jinak. Tohle je špatný krok od ATP i WTA. Jejich vedení by se mělo důkladně zamyslet, jaký tím vysílají signál, a postoj přehodnotit," přidala Donelanová.

Reklama