Hlavní obsah

Wimbledonská pohádka. Patnáctiletá senzace vyřadila šampionku, životní triumf utopila v slzách

Londýn/Praha

Hned první den grandslamového Wimbledonu přinesl celou řadu překvapivých výsledků. Všechny senzace ale nejspíš přebil příběh teprve patnáctileté americké kvalifikantky Cori Gauffové, která při své grandslamové premiéře vyřadila pětinásobnou wimbledonskou šampionku Venus Williamsovou. Obrázek plačící teenagerky po životním triumfu na slavném turnaji obletěl svět.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Cori Gauffová po vítězsvtí ve Wimbledonu nad Venus Williamsovou.

Článek

„Je to poprvé, co jsem plakala po vítězství v zápase. Nevím, jak vůbec popsat, co právě cítím," svěřovala se 313. hráčka světa britské stanici BBC bezprostředně po utkání.

Rodačka z Floridy na sebe poutala pozornost už jízdou v kvalifikaci, po níž se nechala slyšet, že by si přála, aby jí los v hlavní soutěži přihrál jednu ze sester Williamsových. K nim podle svých slov vždy vzhlížela jako k nedostižným vzorům a právě kvůli nim prý začala tenis hrát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První den Wimbledonu přinesl senzaceVideo: sntv

Proti svému idolu na kurtu číslo jedna ale nastoupila bez viditelných známek nervozity a hrající tenisovou legendu nemilosrdně přehrávala. Nejmladší hráčka v pavouku nakonec porazila tu nejstarší.

„Musela jsem si neustále říkat, abych zůstala v klidu," prozradila svůj vnitřní rituál během ostře sledovaného utkání. Kdo čekal, že mladičká Američanka dobře rozjetý zápas nakonec psychicky nezvládne a atmosféra velkého turnaje a životního duelu ji přemůže, šeredně se zmýlil.

Gauffová, která ještě na nebyla na světě, když Venus Williamsová měla na svém kontě čtyři grandslamové tituly, zvládla svůj part mistrně. I v koncovce udržela nervy a proti ostřílené devětatřicetileté šampionce proměnila čtvrtý mečbol.

Foto: Toby Melville, Reuters

Plačící Cory Gauffová po životním triumfu ve Wimbledonu.

Po něm propukla v pláč. U sítě pak mohla poprvé se svým idolem promluvit o velkém vlivu na vlastní kariéru a život.

„Řekla (Williamsová) mi ´gratuluji a pokračuj takhle dál´. Popřála mi hodně štěstí. Já jsem jí zase poděkovala za všechno, co dokázala. Kdyby nebylo jí, vůbec bych tu nebyla. Řekla jsem jí, jak velkou inspirací pro mě byla. Vždy jsem jí to chtěla povědět, ale nikdy jsem na to neměla odvahu," dělila se Gauffová o pozápasová slova s legendou.

V boji o účast ve třetím kole vyzve Slovenku Magdalenu Rybárikovou, která vyřadila nasazenou desítku Arynu Sabalenkovou.

Reklama

Související témata: