Hlavní obsah

WTA končí s bojkotem turnajů v Číně

Ženská tenisová asociace (WTA) končí s bojkotem turnajů v Číně, který zavedla v prosinci 2021 kvůli aféře kolem čínské hráčky Pcheng Šuaj. Někdejší světová jednička ve čtyřhře krátce předtím na sociálních sítích obvinila bývalého významného komunistického funkcionáře ze sexuálního napadení. Následně zmizela z veřejného života a panovaly obavy o její bezpečí. Podle šéfa WTA Steva Simona žije Pcheng Šuaj s rodinou poklidně v Pekingu, takže nic nebrání návratu ženského tenisu na lukrativní čínský trh.

Foto: Jayne Kamin-oncea, Reuters

Polská tenistka Iga Šwiateková. Ilustrační foto

Článek

Simon také připomněl, že požadavek, aby se zástupci WTA setkali s Pcheng Šuaj a bylo zahájeno transparentní vyšetřování, nebyl nikdy vyslyšen. Návrat turnajů do Číny si podle něj přáli i samotní hráči a hráčky.

"Rozhodnutí odejít z Číny bylo správné a stojím za ním. Ale po šestnácti měsících už víme, že naše požadavky nesplní. Takže nemá smysl pokračovat se stejnou strategií," řekl Simon v rozhovoru pro agenturu AP.

"Proto jsme se rozhodli pro jiný postup. Věříme, že v Číně můžeme pomoci dobré věci, jako jí tam pomáháme už dvacet let. A musíme také zajistit, aby se na případ Pcheng Šuaj nezapomnělo. Doufám, že návrat bude ku prospěchu," prohlásil.

Turnaje WTA se v Číně obnoví od září a podle BBC se počítá i s návratem Turnaje mistryň do Šen-čenu. Kalendář by měl být podobný tomu z roku 2019, kdy se v zemi uskutečnilo devět turnajů s celkovou dotací přes 30 milionů dolarů.

Rozhodnutí WTA ocenili i zástupci Mezinárodní tenisová federace (ITF), která o návratu turnajů do Číny rozhodla minulý týden. "Pořád ale budeme sledovat situaci kolem Pcheng Šuaj a chtít záruky, že je v pořádku v bezpečí," uvedl šéf ITF David Haggerty.

Čína je pro ženský tenis z ekonomických důvodů mimořádné důležitou zemí. V předloňském kalendáři WTA Tour bylo 11 turnajů v Číně a Hongkongu včetně finále sezony v Šen-čenu s obří dotací 14 milionů dolarů. Vzhledem k politice nulové tolerance ke covidu-19 a častým uzávěrám celých měst nehráli v Číně od vypuknutí pandemie koronaviru ani muži. Také ATP plánuje, že se na podzim do Číny vrátí.

Případ Pcheng Šuaj vzbudil ve světě pochybnosti o svobodě projevu, dodržování lidských práv a cenzuře v nejlidnatější zemi světa. Čínská strana považovala celou kauzu za zpolitizovanou a za snahu vyvolat bojkot zimních olympijských her v Pekingu.

Během ZOH se Pcheng Šuaj setkala s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem, od té doby se opět na veřejnosti neobjevila. V rozhovorech zorganizovaných čínskými úřady vzala svá slova o napadení komunistickým funkcionářem zpět.

Reklama

Související témata:
  Medveděv - Lehečka dnes 20 : 00
20240502T20 : 00:00+0200
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv
Lehečka