Hlavní obsah

Životní úspěch, první místo a otevřená cesta mezi elitu. Nosková září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé na sebe širší tenisovou veřejnost upozornila na loňském juniorském French Open, kdy coby šestnáctiletá hráčka nenašla přemožitelku. Uplynul rok a sebevědomá slečna se do grandslamové Paříže vrátila, aby po suverénní jízdě kvalifikací proháněla v prvním kole tentokrát už seniorské kategorie grandslamovou šampionku Emu Raducanuovou. A o pár týdnů později oslavila svůj životní úspěch mezi dospělými, když ovládla turnaj v Versmoldu. Žebříček přerovskou rodačku eviduje na 113. místě, v kategorii hráček od 18 let je pak nejlepší na světě.

Foto: Profimedia.cz

Linda Nosková v boji o druhé kolo French Open s Emou Raducanuovou

Článek

"Přála bych si zlepšit se hlavou. Mentálně, fyzicky a být lepší hráč, protože dělám ještě spoustu chyb. Ale chci tomu dát všechno, ráda bych se dostala do stovky." S takovým přáním vstupovala do letošní sezony v té době čerstvě sedmnáctiletá svěřenkyně Tomáše Krupy Linda Nosková.

V polovině roku chybí české naději k vysněné metě třináct příček. Na svém kontě má triumf na turnaji ITF ve francouzském Croissy-Beaubourgu, úspěšnou kvalifikaci a následnou premiérovou účast na zmiňovaném French Open a naposledy prozatím svůj nejcennější triumf v německém Versmoldu z minulého týdne.

"Je to nejlépe hodnocená akce, kterou jsem zatím mezi dospělými vyhrála, proto titul pochopitelně řadím dost vysoko," říkala po finálové demolici Belgičanky Bonaventureové (6:1, 6:3) pro server tenisovysvet.cz Nosková.

Foto: Profimedia.cz

Linda Nosková v boji o druhé kolo French Open s Emou Raducanuovou

A prozradila i své další ambice. "Bylo by skvělé, kdybych se jakkoliv dostala do hlavní soutěže US Open. Pravděpodobně to ale neklapne, chybí mi deset, možná patnáct míst. Už se tím příliš nezaobírám. Budu ráda i za účast v kvalifikaci," dodala.

Klíčovou roli v progresu české naděje má bývalý kouč Tomáše Berdycha, Karolíny Plíškové či Báry Strýcové Tomáš Krupa. „Linda sama řekla, že do konce roku chce být ve stovce, což je podle mě trochu odvážný plán. Pořád je jí jen 17. Jde o to, aby sbírala zkušenosti, zlepšovala se v určitých činnostech, ve vedení zápasu. Tento rok by ještě nemělo být cílem umístění," říkal zkušený kouč pro Sport.cz letos v dubnu.

Jedné absolutní mety však už Nosková dosáhla. V žebříčku hráček do 18 let jí patří první místo, před druhou Lindou Fruhvirtovou. Dominanci českých nadějí potvrzuje na čtvrtém místě Sára Bejlek, v elitní desítce jsou i sedmá Brenda Fruhvirtová a osmá Nikola Bartůňková.

TOP 10 HRÁČEK DO 18 LET
POŘADÍŽEBŘÍČEK WTAJMÉNONÁRODNOST
1.(113.)Linda NoskováČesko
2.(153.)Linda FruhvirtováČesko
3.(154.)Victoria KasintsevováAndorra
4.(178.)Sára BejlekČesko
5.(300.)Petra MarcinkováChorvatsko
6.(317.)Alexandra EalaováFilipíny
7.(324.)Brenda FruhvirtováČesko
8.(354.)Nikola BartůňkováČesko
9.(359.)Robin MontgomeryováUSA
10.(426.)Reese BrantmeierováUSA

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík