Hlavní obsah

Další zákaz? Wimbledon uvažuje o vyřazení ruských a běloruských tenistů i pro příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyřazení ruských a běloruských tenisů z letošního Wimbledonu vyvolalo velký poprask, nicméně podobný scénář by se mohl opakovat i v příštím roce. Nejslavnější tenisový podnik je totiž podle britských médií údajně připraven znovu zasáhnout v případě pokračující ruské vojenské invaze na Ukrajinu. Konečné rozhodnutí s největší pravděpodobností padne až v nadcházejícím roce.

Foto: Toby Melville, Reuters

Budou ruští a běloruští tenisté vyloučeni i z příštího ročníku slavného Wimbledonu?

Článek

Zákaz startu ruských a běloruských tenistů na letošním Wimbledonu rozdělil tenisovou společnost. Rozhodnutí pobouřilo i řadu osobností, hlasitými odpůrci byli například tenisová legenda Martina Navrátilová nebo Srb Novák Djokovič. K vyloučení se ohradil také mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov nebo šéf ruského tenisového svazu Šamil Tarpiščev.

Ani jejich otevřené stížnosti nezměnily nic na tom, že se nejslavnější tenisový podnik konal bez obou zástupců východní Evropy. Ze stran mužských a ženských řídících tenisových orgánů však přišel trest v podobě neudělení bodů za Wimbledon do žebříčků. WTA pro změnu udělila travnatému podniku pokutu ve výši 1 milion dolarů (přibližně 24 milionů korun). To však ostatní tenisty od účasti neodradilo.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Novak Djokovič posedmé s trofejí pro wimbledonského šampiona.

"Vzhledem k obrovské sledovanosti turnaje nechceme, aby byl zneužit k propagaci ruského režimu. A také máme obavy o bezpečí veřejnosti, hráčů a jejich rodin, proto jsme nemohli rozhodnout jinak," uvedl předseda All England Lawn Tennis Clubu (AELTC) Ian Hewitt před startem letošního Wimbledonu.

Takový scénář by se mohl opakovat i v nadcházejícím roce. Wimbledon údajně opět zvažuje vyřazení ruských a běloruských sportovců v případě, že Rusové budou pokračovat ve vojenské invazi na Ukrajinu. Dá se očekávat, že konečné rozhodnutí nepadne dříve než v březnu 2023, zásadní slovo budou mít také vládní rady.

Představitelé All England Clubu jsou navíc povzbuzeni nedávnými slovy Mezinárodního olympijského výboru, který je v nejbližší době připraven přijmout rozhodnutí o zákazu ruských sportovců na Letních olympijských hrách 2024 v Paříži. Zároveň by jim bylo znemožněno účastnit se kvalifikačních akcí, které se konají již příští měsíc.

Reklama