Hlavní obsah

Zničený Nadal: Nemohl jsem dýchat, bolestí se mi točila hlava

Dávno měl být v tenisovém důchodu. Řada expertů i fanoušků už před lety předpovídala Rafaelu Nadalovi brzký konec kariéry. Veškeré predikce však španělská legenda staví na hlavu. V 35 letech slaví nejlepší vstup do sezony a nic na tom nezměnila ani finálová porážka v Indian Wells od domácího Taylora Fritze 3:6, 6:7. Vyčerpaný Mallorčan však za svou jízdu do finále hodně zaplatil. "Měl jsem velké bolesti, pořádně jsem nemohl ani dýchat," přiznal po zápase.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Taylor Fritz zdolal ve finále v Indian Wells Rafaela NadalaVideo: sntv

Článek

Šestého srpna minulého roku ukončil Rafael Nadal sezonu s jediným přáním, zkusit se ještě jednou vrátit po dalších zdravotních problémech v co možná nejlepší formě na kurty. Ani on sám však netušil, jaká jízda bude následovat.

Vše začalo triumfem na přípravném turnaji v Melbourne, následovala neuvěřitelná jízda za rekordním, 21. grandslamovým titulem na Australian Open, přemožitele nenašel ani v Acapulcu. Poprvé tak v letošní sezoně gratuloval soupeři k výhře až ve svém 21. zápase, když ve finále pátého grandslamu roku, jak se přezdívá podniku v Indian Wells, podlehl Tayloru Fritzovi.

O jedenáct let mladší Američan přitom před zápasem vážně zvažoval, že do utkání nenastoupí. "Ještě nikdy jsem neměl před zápasem takové bolesti jako nyní. Udělat pár kroků bylo utrpení. Ale v zápase mě zranění nelimitovalo," popisoval po svém životním úspěchu své trable Fritz.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Rafael Nadal v péči lékaře

Těm se však nevyhnul ani jeho soupeř. Extrémně nabitý program a především těžké bitvy ve čtvrtfinále s Nickem Kyrgiosem a hlavně v semifinále s krajanem a nastupující superstar Carlosem Alcarazem se na stavu grandslamového rekordmana podepsaly.

"Měl jsem bolesti. Nemohl jsem dýchat. Nevím, jestli to má souvislosti s žebry, ale když jsem se nadýchl, bylo to, jako když mě někde uvnitř bodnete jehlou. Bolestí se mi motala hlava," říkal španělský šampion, který si po prvním setu zavolal na kurt lékaře.

"Ano, moc to moji hru limitovalo. Nešlo ani tak o bolest samotnou, ale především o to, že jsem se nemohl pořádně nadechnout. To nic ale nemění na tom, že Taylor hrál skvěle, tohle byl jeho turnaj. Já dělal všechno, co jsem mohl, ale prostě to nebyl můj den, to se stává," složil Nadal kredit svému soupeři.

"Nějaké šance jsem ve druhém setu měl, ale nedokázal jsem je využít. Je těžké takový zápas hodnotit, protože nebylo moc věcí, které jsem mohl vzhledem k okolnostem ovlivnit," pokračovala v hodnocení legenda.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Vítězný Taylor Fritz s trofejí za vítězství na turnaji v Indian Wells

Pro svého přemožitele měl další slova chvály. "Upřímně si myslím, že jeho semifinálové vítězství nad Rubljovem je mnohem cennější než to dnešní proti mně. Andrej (Rubljov) byl pro něj těžším soupeřem než já. Taylor hrál skvělé zápasy už v Austrálii. Je jasné, že se pořád zlepšuje, má skvělý start do sezony," ocenil čerstvě osmého hráče světa Nadal.

Antukový král tak již své myšlenky směřuje na svou nejoblíbenější část sezony. "Teď musím vyřešit své zdravotní problémy tak, abych byl připraven na antukové turnaje. Věřím, že brzy bude vše v pořádku a budu v plné síle," uzavírá své hodnocení Nadal.