Hlavní obsah

Bravo! Plavec Gracík je juniorským vicemistrem světa

Daniel Gracík doplaval druhý na 100 metrů motýlek na juniorském mistrovství světa v českém juniorském rekordu 52,51 sekundy a v Limě vybojoval druhou českou medaili. Dvojnásobný medailista z juniorského evropského šampionátu navázal na středeční bronz Miroslava Knedly ze znakařské stovky.

Český plavec Daniel Gracík na archivním snímku.

Článek

Gracík postoupil z rozplaveb čtvrtým časem a v semifinále byl druhý. Finále vyhrál Diogo Ribeiro z Portugalska, sedmnáctiletý pardubický plavec svedl souboj o stříbro s Dánem Casperem Puggardem, jenž byl jeho velkým soupeřem už před dvěma měsíci na MEJ v Otopeni.

V peruánské metropoli za sebou Gracík nechal Puggarda o více než čtyři desetiny a vlastní český juniorský rekord vylepšil o 18 setin. Začátkem července na kontinentálním šampionátu v Rumunsku stovku Gracík před Dánem vyhrál, na poloviční trati si pořadí prohodili.

Gracík se stal pátým českým medailistou v historii MSJ. Cenný kov v této kategorii dosud před Knedlou získali jen kraulař Jan Micka (dvě stříbra a bronz), motýlkářka Lucie Svěcená (bronz) a jako jediný šampion Jan Čejka, který v roce 2019 v Budapešti ovládl znakařskou padesátku.

O další medaili bude usilovat Knedla, jenž postoupil do finále na 50 m znak třetím časem. Zlínský plavec vylepšil juniorský rekord na 25,12 a přiblížil se na pouhé čtyři setiny Čejkovu českému seniorskému maximu.

O medaile poplave také další zlínská závodnice Jana Přibylová. Pátá žena z prsařské padesátky prošla do finále na stometrové trati šestým časem.

Reklama

Související témata: