Hlavní obsah

Bára se vždycky bude mít kam vrátit, říká Škábová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blesk z čistého nebe? Kdepak. Ukončení úspěšné spolupráce mezi plavkyní Barborou Seemanovou a trenérkou Petrou Škábovou se rodilo postupně v průběhu letošního roku a svým způsobem navázalo na někdejší plán vyslat talentovanou závodnici za studijním plaveckým programem do USA. „Bára chce být lepší a potřebuje k tomu možnosti,“ řekla Sport.cz otevřeně Škábová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plavkyně Barbora Seemanová se zlatou medailí z ME 2021 v Budapešti a její trenérka Petra Škábová pózují v Praze.

Článek

Na místě je přitom příznačná parafráze „za vším hledej covid". Seemanová totiž měla původně zamířit do USA v roce 2020 po olympijských hrách v Tokiu. Hry ale pandemie odložila o rok, česká hvězda se ještě předtím stala mistryní Evropy a ocitla se v hledáčku série ISL, na níž by s univerzitním statusem plavat nemohla.

A právě start v prestižní lize v týmu vedeném švýcarským trenérem Lukou Gabrilem otevřel Seemanové nové obzory. „Poznala něco nového, získala pocit čerstvého impulzu a motivace. Viděla plavání o úroveň výš, než jakou umíme my tady. Trenér navíc skládal skupinu z více lidí, s kterými si rozumí," říká Škábová, pro níž tak postupné rozhodování úspěšné svěřenkyně nebylo překvapením.

Foto: ČSPS - Martin Sidorják

Barbora Seemanová.

„Definitivní rozhodnutí udělala v létě, ale formovalo se to v ní od ISL. Mluvily jsme o tom. Původně jsme zvažovali i dvoustrannou spolupráci, ale pak jsme to zavrhli. Nebylo by to dobře. Každý trenér má svůj názor, vidí jinak techniku, má jiný systém. A podle mě musí být plavec zastřešený jedním plánem. Báře jsem řekla, že se musí rozhodnout a že je za mě v pořádku, pokud odejde," prozradila.

Úspěšná dvojice se tak rozdělila po dlouhých deseti letech. „Rozešly jsme se úplně v pohodě, i když jsme samozřejmě měly chvilky plné emocí a vzpomínek. Myslím, že změna je fajn a přirozená věc. Já bych nic extra změnit nemohla, byť jsem se snažila každý rok o dílčí úpravy. Ale pořád je to můj systém, podle kterého jedu. Není nutné být celou kariéru u jednoho trenéra. Další věc je, že Bára pozná i chlapský styl vedení, protože od dětství trénovala se mnou," přemítá Škábová.

Seemanovou s novým týmem čeká čtyřtýdenní soustředění na Filipínách a posléze na Tenerife. Současně s ní Škábová počítá pro reprezentační akce. „Bára chce být ještě lepší a potřebuje k tomu možnosti. Diskutovali jsme to i na Victorii (VSC na Strahově) a s plaveckým svazem, abychom ji byli schopni podporovat. Z velké části bude trénovat mimo, ale vždycky se bude mít kam vrátit. Bude spolupracovat s reprezentací, jezdit na závody. Je mým úkolem připravit jí takové podmínky, aby mohla letět dál," věří Škábová v další pokroky klenotu, který dokázala vyleštit do světového lesku.

Reklama

Související témata: