Hlavní obsah

Čtyři lodě na olympiádě? Reálný cíl, říká Synek. Další musejí nabrat fyzičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě než zasedl do skifu ke svému rozlučkovému závodu, projel se nesčetněkrát po břehu račického kanálu na kole. Pětinásobný veslařský mistr světa Ondřej Synek pozorně sledoval každou z třinácti českých posádek na mistrovství světa, aby si o nich jako sportovní ředitel svazu udělal co nejlepší obrázek.

Foto: Ivana Roháčková

Ondřej Synek se skifařkou Lenkou Antošovou.

Článek

Navenek nebyla česká bilance oslnivá. V olympijských disciplínách bez medaile a s jedinou lodí ve finále A, tedy totožná bilance jako na posledních olympijských hrách v Tokiu i na mistrovství Evropy v Mnichově. To fanoušky zvyklé na medailové zisky Václava Chalupy, Mirky Topinkové-Knapkové či právě Synka příliš nadchnout nemůže.

Jenže v minulosti stálo české veslování na individualitách, a tak trojnásobného olympijského medailistu těšilo, že v kontaktu se špičkou je víc posádek. „Kdyby Lenka Antošová skončila o příčku výše, kvalifikovali bychom čtyři lodě na olympiádu, což je úplně úžasné a dlouho to tu nebylo. Do Tokia jsem se přímo kvalifikoval jen já a dvojskif holek,“ připomíná Synek.

Pokud by čeští veslaři zopakovali stejné výsledky za rok v Bělehradě, mohly by si do Paříže chystat lodě dvojskif lehkých vah Jiří Šimánek, Miroslav Vraštil (v Račicích 5.), dvojka bez kormidelníka Pavlína Flamíková, Radka Novotníková (7.) i dvojskif Jakub Podrazil, Jan Cincibuch (10.). Skifařka Lenka Antošová skončila jedenáctá.

A podle Synka je kvarteto olympijských postupů za rok reálným cílem při budování nové generace českých veslařů. „Průměrný věk olympijského vítěze je třicet let a náš tým má v průměru 23 let,“ upozorňuje. Některé posádky ale také končily s odstupem na chvostu svých jízd…

„Vidí, kam se musí posunout, pokud chtějí jezdit o olympiádu. Že to není zadarmo a nikdo na ně nepočká. Je to brutální konfrontace s realitou, ale může je motivovat. A pokud je nemotivuje, tak stejně ve sportu nic nedokážou,“ tvrdí Synek.

„Nepokulháváme v tom, že bychom je museli učit veslovat, ale trochu v té fyzické výkonnosti. Tam určitě prostor je a je to na nich,“ vyzývá své následovníky.

Reklama

Související témata: