Hlavní obsah

Dostál na cestě mezi nejúspěšnější Čechy historie. Zhubl přes pět kilo, promění se v býka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem srpna se Josef Dostál v Paříži může zařadit mezi nejúspěšnější olympioniky české historie. Pokud dosáhne na svou pátou medaili pod pěti kruhy, víc jich bude mít z letních sportovců jen nedostižná gymnastka Věra Čáslavská. Jisté je, že na jezeře Vaire-sur-Marne bude Dostál k nepřehlédnutí, nejen kvůli své více než dvoumetrové postavě.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kajakáře Josefa Dostála čekají v Szegedu první ostré závody sezony.

Článek

Místenku na olympijském kajaku ještě definitivně nemá jistou, potřebuje ji potvrdit o víkendu na Světovém poháru v Szegedu. Papírově by však úkol porazit druhého Čecha v závodě neměl být pro závodníka jeho kvalit problém, při domácí nominaci Ondřeje Hirsche zdolal o sedmnáct sekund.

Pak už bude moct směřovat k olympijskému vrcholu. Na třech olympiádách ve třech různých disciplínách posbíral zatím stříbro a tři bronzy.

Pokud by přidal další kov, dotáhl by v historickém pořadí v počtu medailí běžce Emila Zátopka a gymnastu Ladislava Váchu. Ze zimních sportovkyň jsou na tom lépe rychlobruslařka Martina Sáblíková a běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová.

Na rozšíření sbírky bude mít Dostál nezvykle jedinou šanci, všechno úsilí upne k singlkajaku. Na deblu medaili z Tokia s Radkem Šloufem obhajovat nebude, když jim nesedla změna distance z kilometru na pětistovku. A čtyřkajak se do Paříže nenominoval.

Olympijská sezona už obvykle není prostorem pro změny, sportovci sázejí na osvědčenou přípravu, přesto jich Dostál pod vedením Pavla Davídka několik udělal. I díky debatám s rodinným týmem dalšího tahouna české rychlostní kanoistiky Martina Fuksy.

„Dost mě inspiroval, jak vloni vyhrál na kilometru olympijskou disciplínu na mistrovství světa, to jsem si říkal, že v tom Nymburce asi dělají něco dobře,“ s úsměvem připomněl Fuksův loňský triumf v Duisburgu.

„Tak jsem se bavil s jeho tátou Petrem na společných soustředěních, tahal z něj rozumy. Rozhodli jsme se trochu přípravu upravit, ubrat na intenzitě, ale přidat víc tréninku, což se trenérovi samozřejmě líbilo,“ připouštěl Dostál, jenž na kilometru získal světový titul před deseti lety v Moskvě.

Druhá změna proběhla v jídelníčku. „Ne že bych se předtím cpal hamburgery, ale potřebovali jsme vyladit závodní stroj,“ usmívá se 31letý Dostál. Spolupracuje s expertem na výživu Liborem Vítkem, na soustředění se mu o stravu starala Karolína Paloudová. Ta je sestrou jeho přítelkyně Anežky, která tento týden ještě zabojuje o olympijskou účast v Szegedu.

„Jsem teď v lepší váhové formě než před třinácti lety,“ může se pochlubit Dostál. Co to v praxi znamená? „Mám 108 kilo, dřív jsem na startu sezony míval tak 113 až 114, někdy i 117, což už je docela velký rozdíl,“ porovnává. Při menším zatížení se kajak méně ponoří a lépe ovládá.

„Snažili jsme se hlavně srovnat cukry v krvi, abych neměl velké výkyvy. Omezili jsme jednoduché a zpracované potraviny a soustředili se nejen na to, co jím, ale kdy to jím,“ líčí.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kajakář Josef Dostál, čtyřnásobný olympijský medailista.

Vlastní kuchařku plánuje vzít i do Paříže, kde bude bydlet v apartmánu mimo olympijskou vesnici. „Je to kvůli dojíždění na závodiště a stravování, na předchozích olympiádách za moc nestálo. Tady nebudu muset nic řešit a i ten komfort může hrát pak roli na desetinkách ve finále,“ věří.

Na vodě mu zase má pomoct vylepšená loď s novým designem. Černožlutou vosu vystřídá zabarvení v duchu dresů fotbalistů AC Milán, červená s černými pruhy. „Je to jednak návrat ke kořenům, protože můj první kajak byl červený, a taky ta barva působí na mysl jinak. Jsem jako býk, co má červený prapor, který ho dělá agresivním,“ s nadsázkou vysvětluje.