Hlavní obsah

Dvojskif lehkých vah postoupil třetím nejlepším časem. Antošová musí do oprav, odpadlo jí ale čtvrtfinále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O první českou radost se na MS ve veslování, které hostí po 29 letech Račice, postaral dvojskif lehké váhy ve složení Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek. Rozjížďku odjel parádně, celou dobu držel krok s irskými olympijským vítězi a úřadujícími mistry světa McCarthym s Donovanem a bezpečně postoupil do středečního čtvrtfinále z druhého místa.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Miroslav Vraštil (vlevo) se svým parťákem Jiřím Šimánkem.

Článek

Čas českých reprezentantů 6:17,01 byl v součtu třetí nejlepší ze všech 29 posádek v této disciplíně. Rychlejší byl jen zmínění Irové (6:15,11) a Švýcaři (6:16,70). „Sedlo nám to na vodě dobře, bylo fajn, že jsme mohli poměřit síly s největší favority a dokázali s nimi jet rovnocenně," tvrdil spokojený Šimánek.

Domácí prostředí si dvojskif lehké váhy maximálně užil. „Jelo se nám opravdu fantasticky. Snad jde o potvrzení naší výborné formy, i když těžko odhadnout, jak moc naplno zamakali ostatní. My měli sil dost," dodal téměř čtyřicetiletý Vraštil.

Česko vysílá na MS do boje celkem třináct lodí, v úvodní den se jich představilo pět. Jako vůbec první se objevil na vodě 25letý skifař Jan Potůček a v nejobsazenější disciplíně šampionátu (36 lodí) bohužel zaostal výrazně za přímým postupem do středečního čtvrtfinále, který si v jeho rozjížďce zajistili Brit Thomas, Nor Borch a Polák Plominski.

„Brzy mi tři nejlepší odjeli. takže jsem se pak v hodně chladném počasí snažil naladit dobře rytmus pro další vystoupení a nejít do mrtva, spíš trochu pošetřit síly," mínil český reprezentant, jenž dovesloval pátý a v pondělí v 15.37 ho čeká opravná jízda a musí v ní obsadit první nebo druhého místa, aby se kvalifikoval do středečního čtvrtfinále.

Podrazil s Cincibuchem se dokázali opravě vyhnout

Žen na skifu nakonec startovalo jen 22, takže původně plánované čtvrtfinále odpadlo. Ve čtyřech rozjížďkách se jelo tedy hned o účast v pátečním semifinále. Klíč byl ale hodně tvrdý. Postupové místo připadlo pouze vítězkám, což byly Rigneyová z Austrálie, Florijnová z Nizozemska, Němka Foesterová a Twiggová z Nového Zélandu.

Lenka Antošová, která za devět dnů slaví 31. narozeniny, se představila až v závěrečné čtvrté rozjížďce a za úřadující olympijskou šampionkou Twiggovou zaostala o téměř třináct vteřin. Dlouho se však držela na druhém místě, které by ji zaručilo nejlepší nasazení do pondělní opravy.

Jenže na poslední pětistovce se před českou skifařku dostaly i Britka Scottová a Bulharka Angelovová. „Jak byl povítr, ke konci jsme najely dost do vln a já trochu vytuhla. Snažila jsem se zareagovat na nástup obou soupeřek vedle mě, ale nějak to nešlo," vykládala Antošová.

Cílem projela trochu zklamaná čtvrtá. Druhý pokus o semifinálovou účast ji čeká hned v pondělí krátce po šestnácté hodině a potřebuje v oprav dojet první nebo druhá, aby se vešla mezi elitní světovou dvanáctku skifařek.

Po poledni startující dvojka bez kormidelníka Jan Chládek, Adam Kulhánek byla naprosto bez šance bojovat o dvě postupová místa do čtvrtečního semifinále. Uzmuly je pro sebe lodě Velké Británie a Srbska. Česká dvojka bez skončila čtvrtá a znovu se představí v Račicích už v pondělí v 16.33 h v opravě.

„Pro nás oba je to premiérové vystoupení na světovém šampionátu dospělých, takže sbíráme hlavně zkušenosti," vykládal Chládek. „Nepředvedli jsme ani zdaleka, co máme natrénováno, tak snad nám ta pondělní opravka vyjde lépe," doplnil Kulhánek.

Dvojskif Jan Cincibuch, Jakub Podrazil se dokázal vyhnout opravě, když obsadil ve své rozjížďce třetí postupové místo. Docela nepřívětivý los donutil českou posádku zabrat hned na startu. „Když jsme na kilometru měli jasně za sebou nejen čínskou loď, ale i Američany, kteří tam chytli kraba, mohli jsme to dojet ve větším klidu. Ale pořád je co zlepšovat," uvědomoval si Podrazil a už myslel na čtvrtfinále, které český dvojskif absolvuje ve středu po poledni. „Rezervy jsou ještě v čistotě záseku. Nebylo pro nás jednoduché se vyrovnat ani s větrem," doplnil Cincibuch.

Reklama

Související témata: