Hlavní obsah

Extrém, úplný šílenství, kroutil hlavou Gemov. Splnil si jeden z největších snů

Kazaň

Euforie z něj přímo tryskala. Dvaadvacetiletý Ondřej Gemov ze sebe ve finále evropského šampionátu v krátkém bazénu vydal vše a stálo to za. Šesté místo na dvoustovce motýlek ozdobil výrazným českým rekordem 1:52,69. „To je extrém, úplný šílenství,“ sypal ze sebe.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Český plavec Ondřej Gemov.

Článek

Český rekord v Kazani překonal už v semifinále, ale ještě rychlejší byl jeho krajan Sebastian Luňák. Ten se do finále pustil hodně odvážně, když ještě padesát metrů před cílem byl na třetí pozici, ale pak mu zcela došly síly a propadl se na konec pole.

Gemov zvolil konzervativnější tempo a byl odměněn výkonem, o kterém se mu ani nesnilo. „Troufal jsem si v hlavě představovat, že bych zvládl plavat rychleji než v semifinále. Ale kdyby mi tohle někdo řekl, tak se mu asi vysměju,“ vykládal plavec, který si na šampionát postupně zlepšil maximum o více než sekundu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený PK Slávia VŠ Plzeň (@_slpl_)

Své druhé finále v Kazani plaval ve své oblíbené osmé dráze, Luňáka měl vedle sebe. Ale nenechal se strhnout. „Pro mě je důležité se první stovku udržet, tam je zbytečné kohokoliv honit, když bych pak stejně chcípnul. Je lepší jet podle pocitu a věděl jsem, že Seba bývá v poslední padesátce občas unavený,“ popisoval.

Zvěčnění svého jména v rekordních listinách si patřičně vážil. „Když jsem s plaváním začal trochu navážno, strašně jsem chtěl zaplavat český rekord. Teď se mi splnil jeden z mých největších sportovních snů,“ ujišťoval.

Završil tak nabitý páteční finálový program tréninkové skupiny Petry Škábové. Na Barboru Seemanovou a Kristýnu Horskou, které skončily těsně pod stupni vítězů, navázal šestým místem. „Myslím, že trenérka se pořádně zpotila, ale já se jí vůbec nedivím,“ smál se Gemov.

Reklama