Hlavní obsah

Franta zaplaval na Plzeňských sprintech český rekord na 50 m znak

Tomáš Franta zaplaval na Plzeňských sprintech český rekord na 50 metrů znak. Časem 23,36 sekundy překonal o čtyři setiny výkon Jana Čejky z loňského mistrovství světa v krátkém bazénu. Aktuálně tak má chomutovský znakař v držení dvě česká maxima, je rekordmanem také na stovce.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Tomáš Franta na archivním snímku

Článek

Ve finále závodu Českého poháru, kde je kompletní česká špička i řada zahraničních účastníků, si Franta vylepšil osobní rekord o patnáct setin. Na padesátce se vrátil do čela historických tabulek, odkud ho loni v prosinci díky výkonu v rozplavbě sesadil Čejka. Ten tehdy rekord ještě posunul v semifinále.

V plzeňském krátkém bazénu závodí také nejlepší česká plavkyně Barbora Seemanová, která kvůli zdravotním problémům přišla o letošní světový i evropský šampionát v dlouhém bazénu. Poprvé startuje pod vedením nového trenéra Luky Gabrila, kvůli němuž v srpnu ukončila desetiletou spolupráci s Petrou Škábovou.

V pátek byla nejlepší Češkou na 100 metrů volným způsobem i 200 metrů motýlek, ale v obou případech ji porazily zahraniční plavkyně. Dnes vyhrála závod na 50 metrů motýlek i na kraulařské dvoustovce, která je její hlavní disciplínou. Tam výkonem 1:53,71 zaostala jen o 48 setin za svým českým rekordem.

Třídenní Plzeňské sprinty skončí v neděli.

Reklama

Související témata: