Hlavní obsah

Horská postoupila na ME v krátkém bazénu do finále dlouhé polohovky, raduje se i Gemov

Kazaň/Praha
Aktualizováno

Plavkyně Kristýna Horská postoupila na mistrovství Evropy v krátkém bazénu do finále polohového závodu na 400 metrů. V rozplavbách, které dnes zahájily šampionát v Kazani, byla sedmá časem 4:37,33. Finále je na programu dnes v 16:30 SEČ, kdy začíná večerní blok. Finálové účasti se dočkal také Ondřej Gemov, v rozplavbách na 400 metrů kraul skončil devátý, ale po odhlášení Němce Floriana Wellbrocka se posunul mezi elitní osmičku. Kraulařka Barbora Seemanová se dostala do semifinále padesátky, stejně tak na 100 m motýlek Jan Šefl a na 50 m znak Tomáš Franta.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Česká plavkyně Kristýna Horská.

Článek

Horská se na necelé dvě sekundy přiblížila svému osobnímu rekordu z říjnového závodu v Berlíně a v závěrečné rozplavbě obsadila páté místo. Poprvé v kariéře se dostala na dlouhé polohovce do finále ME v krátkém bazénu. Její hlavní disciplíny, závody na 200 metrů prsa a polohově, ji teprve čekají.

Dvaadvacetiletý Gemov začal odvážně a většinu třetí ze čtyř rozplaveb vedl. Nakonec se ale propadl na čtvrté místo, přičemž na třetího Nizozemce Maartena Brzoskowského ztratil 31 setin. Právě ty ho původně dělily od postupu do finálové osmičky, když si vylepšil osobní maximum o více než sekundu a přiblížil se na 94 setin českému rekordu Jana Micky.

Největší česká naděje Seemanová vstoupila do šampionátu osobním rekordem na padesátce, která je její doplňkovou disciplínou. Čas 24,26 sekundy ji zařadil na osmé místo a vpodvečer bude bojovat o postup do finále.

Zkušený Jan Šefl doplaval na motýlkařské stovce patnáctý v čase 50,94 s, pět setin za svým maximem. Naopak v rozplavbě skončil Sebastian Luňák, celkově 29. výkonem 52,74 s.

Znakař Franta doplaval na nejkratší trati dvanáctý ve svém letošním maximu 23,78 s, od osobního rekordu ho dělilo osm setin. I on poplave v semifinále vpodvečerním programu.

Reklama

Související témata: